КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ : ПРОТИВООТОЧНА ТЕРАПИЯ ПРИ ФЛЕБО-ЛИМФЕДЕМ

Клиничен случай : противооточна терапия (МЛД, компресионно бандажиране и компресивни чорапи) при оток на двата долни крайника, провокиран от флеболимфедем.

Отокът е двустранен, тоест засяга в различна степен и двата долни крайника, като обхваща предимно горна (дорзална) повърхност на ходилата, глезените и подбедриците. Въпреки че коленете (особено лявото коляно) са много оточни, деформацията се дължи на съпътстващо артритно заболяване.

Анамнезата е снета по данни на пациентката – Ц., 78 години с оток на двата долни крайника с давност около 1 година. Отокът е възникнал бавно и постепенно, като първо засяга само единия крак.

Пациентката страда от диабетна полиневропатия и има намалена чувствителност по стъпалата. Преди около година и половина стъпва накриво и изкълчва левия си глезен. Получава се хематом и  болка в глезенната става. След няколко дни възниква и оток, който не намалява.

Поради страх, че може да я заболи, ако стъпва на травмирания крак, пациентката рязко и трайно се обездвижва. Прекарва по-голяма част от ежедневието си седнала на дивана с висящи надолу подбедрици. В резултат от намалената физическа активност теглото и  значително се увеличава, което от своя страна води до повишено артериално налягане и влошаването на хроничните заболявания – диабет тип 2 и артрит.

Комбинацията от всички тези фактори води до увреждане на кръвоносните съдове на долните крайници и възникване на отоци. Първоначално те са малки, меки, сутрин, след ставане от сън изчезват и с течение на деня се увеличават. Постепенно обаче започват да стават постоянни и се увеличават.

Намалена физическа активност, ежедневната статична позиция, наднормено тегло, диабетът, приемът на кортикостероиди,  водят до трайно увреждане на кръвоносните съдове на долните крайници- разширени вени и тромбоза, които от своя страна са причина за възникване на оток (флебедем) и незарастващи рани.

Ако едем, възникнал поради венозно заболяване (флебедем), не се лекува, това води до претоварване на лимфната система в дългосрочен план. Тъканта в засегнатите зони се втвърдява и се развива флебо-лимфедем.

При първата среща с пациентката беше свалена анамнеза и беше направен преглед, включващ оглед, палпация, сантиметрия и тест на Stemmer.  Резултатите показват следните изменения:

 • Отокът засяга и двата долни крайника, което не е класическият случай на лимфедем (по определение лимфедемът засяга само единият крайник или е асиметричен, за разлика от венозните или бъбречни отоци, които засягат крайниците симетрично). В този случай обаче става въпрос за флебо-лимфедем. Това състояние се появява почти единствено на краката и често засяга едновременно и двата долни крайника. Тъй като лимфедемът е вторичен, отоците може да са асиметрични -с различна големина, не се развиват едновременно, а един след друг и реагират различно на противооточната терапия.
 • Резултатите от сантиметрията показват че отокът е най-изразен е взоната на ходилата, глезените и подбедриците.
 • Отоците значително намаляват подвижността в глезенните и коленните стави и  оказва допълнително негативно влияние върху качеството на живот – пациенткататрудно си обува обувките, трудно ходи, почти невъзможно е да изкачването на стълби.
 • Пациентката има чувство за тежест, опъване и дискомфорт в крайниците. Това усещане се  дължи на големите отоци и преразтягането на кожата, което провокира дразнене на сетивни рецептори в кожните слоеве.
 • Отокът е много твърди е абсолютно невъзможно да се повдигне кожна гънка в засегнатата зона;
 • При повдигане на крайника и покой отокът не спада;
 • При натиск с палец в зоната на отока за 10-15 секунди се образува малко хлътване. Това обаче не означа, че няма оток. Напротив-оток има но в зоната има толкова големи промени, че тъканта е станала ригидна и твърда.

Фиг.1 – Долните крайници са със значителни отоци и кожни изменения.

 

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare27,231,8
Глезенна става под глезените35,339,6
Глезенна става –през пета42,648,5
Подбедрица на 10 см под ръба на капачката40,752,8
Колянна става47,550.5

Бедро на 10 см над капачката

62,563,5

Таблица 1. – Резултати от сантиметрия при първо посещение 

Терапия

На база на анамнезата и общото състояние, съвместно с пациента взехме решение да проведем интензивна противооточна (деконгестивна) терапия – 5  процедури в рамките на една седмици.

Противооточната терапия включва лимфен дренаж, грижа за кожата,  компресионно бандажиране и упражнения за лимфната система.

Терапията комбинира следните методи: 

 • Ръчен лимфен дренаж (англ. MLD, не е масаж)– специализирана техника, чрез която се стимулират лимфните възли и се предизвикват ритмични контракции на лимфната система, като по този начин се насочва, избутва и подобрява придвижването на застоялата в междуклетъчното пространство лимфна течност от увредената част на тялото към области, където лимфната система функционира нормално.
 • Грижа за кожатакожата на долните крайник беше  много суха, опъната и изтънена, което я прави лесно ранима и склонна към гъбични и възпалителни процеси. На пациентката са дадени насоки за грижа за кожата – ежедневно измиване със сапун с неутрално pH, старателно подсушаване и  обилно хидратиране с подходяща козметика без добавени аромати, оцветители и парабени.
 • Бандажиране – Компресивното бандажиране не позволява на лимфната течност да се върне отново в зоните, от които е била изтласкана, и така подпомага правилната моторика на лимфната система и се задържа ефектът от мануалния лимфен дренаж. Бандажираме крайниците в продължение на  5 дни, като първия ден бандажирахме само левия крак за да свикне пациентката, а след това продължихме с бандажиране и на двата крака до нивото на коляното.

 

Фиг.2 – Компресионно бандажиране до нивото на колянната става

 • Компресионни чорапи–  като поддържащо средство избрахме компресионни чорапи с 2-ра степен на компресия (20-25 mg mmHg) до нивото на коляното.  В конкретния случай се спряхме на чорапи до коляното, които са по-лесни за самостоятелно поставяне от пациентката.
 • Упражнения комплекс от ежедневни физически активности, като започнахме с по-леко натоварване и постепенно го увеличихме, което дава възможност на лимфната система да се адаптира към по-интензивна активност. При извършване на активни и повтарящи се движения със засегнатия крайник, мускулните контракции играят роля на естествена мускулна помпа, която подпомага отичането на лимфната течност и намаляването на отока. Упражненията се изпълняват сутрин и вечер, задължително с поставено компресивно средство.

Резултати от терапията

В края на терапевтичен  курс са отчетени значимо намаляване на отока, подобряване на обема на движение в ставите, почти пълно зарастване на раните, намаляване на чувството за болка, тежест и опъване.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare22,824,6
Глезенна става под глезените29,431,6
Глезенна става –през пета38,640,5
Подбедрица на 10 см под ръба на капачката36,557,8
Колянна става46,549.5
Бедро на 10 см над капачката61,862,3

 Таблица 2 – Резултати от сантиметрия след приключване на интензивния 5-дневен терапевтичния курс

Фиг3. Намаляване на отока след прилагане на противооточна терапия

 

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362815

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH