Болки в петата и терапия

Болките в петите често са често срещан проблем на опорно-двигателния апарат. Пациентите споделят, че болката се появява сутрин след ставане от леглото. Първите стъпки са силно болезнени и после като че ли “нещо се намества”. Ходенето бос също провокира болки. След като пациентите походят болката намалява и отново се усилва при продължително ходене. Много често в България пациентите с такова оплакване са диагностицирани, че имат „шип в петата” (Фигура №1). Шипът се образува точно на залавното място на плантарната фасция, което е подложено на голямо натоварване поради паднали сводове на ходилото, девиации на петата и др. Често при физикален преглед се вижда, че ходилото има проблеми с надлъжния свод.

Фигура №1. Шип  (остеофит) на петата.

Всъщност болката в петата най-често има механичен произход и като цяло не идва от шипа в петата, а от неправилното положение на петата и от т.н. “плантарна фасция”. Друга причина, която може да провокира болка в петата е притискане (англ. entrapment) на клонове на n.tibialis в тарзалния канал, което провокира, иглички, тръпнене и подуване на петата. Правилната функционална диагностика на неврологичния проблем ни дава възможност да различим дали има въвличане на нерва в болковата симптоматика на петата.

Когато болката в петата е от “механичен” произход, пациентите се оплакват от болка по вътрешната част на ходилото, в областта между петата и надлъжния свод на ходилото. Част от оплакванията могат да се насочат и към залавните места на ахилесовото сухожилиет.е. отзад на петата, но причината може да е и проблем в самото сухожилие. Падналите сводове също така могат да нарушат нормалната биомеханика на долния крайник и да провокирата болки и в коленните стави чиато функционално.

При много от пациентите с наднормено тегло, а и не само при тях една от причините за болките в петата е неправилното положение на петната кост (петата, задната част на ходилото). Това неправилно положение (пронацияеверзия) натоварва значително и т.н. “плантарна фасция”, която също може да се възпали и да предизвика болка и/или да натовари надлъжния свод на ходилото. Неправилното положение на петата спрямо другите костици в задната част на ходилото променя нормалната биомеханика на ходилото и го прави нестабилно. В голяма част от случаите страданията отзвучават благодарение на ставно -мобилизационни техникиподходящи стречинг упражнения, стелки и не на последно място удобни обувки. През лятото ходенето с джапанки и сандали усилва проблемите.

Фигура №2. Как изглеждат външно обувките на човек в предполагаема пронация на петата и спаднал надлъжен свод.

В остър период се прилагат и механични корекции на петата, средната част на ходилото спрямо другите съставни части на ходилото, в зависимост от намерените при прегледа дисфункции, които могат да са различни.  Корекциите се изразяват в поставяне на нееластични или еластични лепенки (тейпове), които коригират неправилната позиция на ходилото.

Подходяща е и лазер терапия, която има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

 

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH