Кинезитерапевтичен подход при болки и ограничения във врата

Забързаното ни и ангажирано ежедневие често води до болки в областта на врата, зоната между лопатките, а не рядко и болка в областта на дланта и китката. Едва ли някой от нас в ежедневието си не е имал болки във врата, ограничаване на движението на врата при въртене на главата наляво или надясно, навеждане надолу на главата и настрани.

Много често професионалните ни ангажименти ни задържат часове пред компютъра/монитора, а социалните медии пред смарт телефона. Това обаче поставя гръбначния стълб (прешлените и дисковете между тях) в неправилна позиция, а по-точно ограничава мобилността между прешлените и изправя физиологичната извивка на врата (лордоза). Тези дисфункции могат да доведат до компресия на нервни структури и по-точно твърдата мозъчна обвивка (лат. Dura mater) и оттам до появата на болка и дискомфорт във врата, зоната между лопатките, ръката и дори дланта и китката.

Като цяло в голямата си част болковите  синдроми в гръбначния стълб имат механичен произход.

Какво провокира тези механичните болкови синдроми?

 • Структурни дегенеративни проблеми/блокажи на т.нар. фасетни стави (б.а. фасетните стави се намират в задната част на прешлена и свързват два прешлена. Там се осъществява движението между прешлените);
 • Артрозни проблеми – структурни проблеми, свързани с дегенеративни възрастови проблеми (т.н. ошипяване) в различни части на прешлените. Дехидратация на междупрешленните дискове и понататъшно нарушение на биомеханиката на гръбначния стълб;
 • Дискови протрузии и хернии. Те представляват излизане на междупрешленния диск в различни посоки, но болезнени са тези, които компресират/притискат нервни структури, най-често излизнето в задна/задно латерална посока. Внезапните динамичните дискови протрузии могат да се причинят от резки движения (удар в спорт, след камшичен удар при ПТП, претоварвания при спорт и не са свързани с възрастта на пациента).

Типичните симптоми при механични дисфункции са:

 • Болка;
 • Ограничена подвижност на врата/скованост;
 • Главоболие;
 • Вегетативни реакции (гадене, повръщане, потене);
 • Световъртеж.

Голяма част от хората поне веднъж в живота си са усещали болки във врата, а не малка част от тях и болки, започващи от врата и продължаващи надолу към лопатките, а често и по цялата дължина на ръцете, придружени и с изтръпване.

Не е изненадващо, че дисфункциите и болковата симптоматика във врата са едни от най-често срещаните симптоми и са обект на кинезитерапевтично (физиотерапевтично) лечение.

Кинезитерапевтичното (физиотерапевтичното) лечение е доказало своята ефективност за намаляване на симптоматиката без прием на нежелани медикаменти поради това, че голямата част от болките във врата имат механичен произход в началото, а не възпалителен произход. Правилно снетата история на проблема, адекватно приложените тестове и индивидуалния подход към пациента са гаранция за облекчаване и изчезване на симптомите при повечето пациенти. При остра болка основна цел е намаляването на болката и ограничението на движенията на врата.

В остра фаза от чисто терапевтична гледна точка можем да подобрим мобилността на врата като приложим:

 • Активни/ пасивни релаксиращи техники (Техники и принципи от PNF и др.);
 • Внимателна мобилизация / манипулация на шийните прешлени след правилно селектиране на пациентите и познание и опит в приложението на мануалните техники. примерна манипулация при ограничен от болка десен страничен наклон на врата можете да видите ТУК;
 • Акупресура / акупунктура;
 • Сухи игли (англ. Dry needling);
 • Елеастичен тейпинг (Кинематик тейпинг).

Много често комбинацията от посочените по-горе кинезитерапевтични (физиотерапевтични средства) води до по-бързо намаляване и дори изчезване на болката и ограничението на движенията във врата още в първите 1-2-3 процедури

Приложението на кинезитерапевтичните техники без болка е гаранция за успех при лечението. Мануалната терапия по различните концепции (Cyriax, Maitland, Mulligan, Kaltenborn) е доказала своята ефективност при остри болки и проблеми по целия гръбначен стълб. В комбинация с активни упражнения и профилактика е още по-ефективна. Инструкция за упражненията вижте ТУК 

Като прогресия на терапията в подостра и хронична фаза можем да подобрим нарушената мобилност и сковаността в другите отдели на гръбначния стълб като например торакалния дял (гръдния дял) на гръбначния стълб на пациента. Стимулирането на т.нар. корови мускули (core muscles) е от изключително голямо значение за намаляване на мускулния дисбаланс в зоната на врата.

Като профилактика обучаваме пациента за работа в оптимална ергономична среда, незаемането на т.нар. флексионна (наведена) поза на врата и предно разположена позиция на главата (англ. forward head posture)

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH