Приложение на еластичен тейпинг при отоци

Отокът е  прекомерното натрупване на течност в междуклетъчното (интерстициалното) пространство и в телесните кухини.

Отоците могат да засегнат кажата (едеми), вътрешните органи(белодробен оток, мозъчен оток, оток на ларинкса и др), а също и да се дължат на събиране на серозна течност в телесните кухини – хидропс (hydrops). Такива са хидроторакс  (излив в плевралното пространство); хидроперикард (излив в перикардната  торбичка на сърцето); асцид (излив в коремната кухина) и хидрартроза (излив в ставната кухина).

Отоците на кожата се образуват предимно в зони, в които съединителната подкожна тъкан е по-рехава, каквито са клепачите и бузите на лицето, горната (дорзална) повърхност на китките и ходилата

Едемът може да е симетричен или асиметричен, да засегне малка част на тялото т.е да е локален, да обхване по-обширни зони и дори подкожната тъкан на цялото тяло –  генерализиран.

Кожните отоци са разнообразни по размер, по произход и по причина, но предимно кожата е опъната, лъскава, суха, може да е задебелена и пигментирана, клонна към раздразняване и инфекции. При натиск с палец в зоната за отока за 10-15 секунди се образува хлътване с различна дълбочина спрямо степента на отока.

Отоците на кожата могат да са:

  1. Кардиоотоци – при сърдечна недостатъчност. Първоначално засягат дорзалната повърхност на ходилата и глезените на долните крайници- хидростатични отоци, а в последствие обхващат и останалите части на краката, торса лицето. Често се съпътстват и с хидропс в телесните кухини. Кардиоотоците са симетрични т.е засягат и и лявата и дясната половина на тялото.Най-изразени са вечер и намаляват или изчезват сутрин
  2. Бъбречни отоци – първоначално засягат клепачите и лицето, а в последствие и цялото тяло. Характерно за тези отоци е че са най-изразени сутрин, те са меки, бледи, не са болезнени и са подвижни – ако оточната зона се повдигне, едемът мигрира към най-ниско намиращата се точка на тялото.
  3. Оток при възпаление – при травма, увреда, интервенция и др. възниква възпалителен процес, който е нормална стъпка от възстановяването на меките тъкани. В зоната на на възпалителното огнище се появева едем, като кожата е зачервена, топла и болезнена.
  4. Алергичен (ангионевротичен) оток –възниква внезапно по клепачите, бузите, устните и дори езика и ларинкса. Може да бъде и животозастрашаващ. Често е придружен със зачервяване, сърбеж, сълзене на очите и секреция от носа.
  5. Кехатичен – при тежко изтощение на организма и значителна хипопротеинемия. Отоците са меки и бледи, сходни на бъбречните.
  6. Лимфедем -бавно прогресиращ оток на кожата и подкожието. Когато лимфната система е увредена по някаква причина (възпаление, травма, първична недостатъчност и др.), се нарушава транспортната ѝ функция –  забавя се движението на лимфната течност по лимфните пътища  и тя се натрупват в междуклитъчното простронство под формата на отоци.Повече за отоците може да видите тук.
  7. Ятрогенни отоци – причинени от приемът на медикаменти като кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, хормонални препарати (естрогени).
  8. Физиологични отоци – по долните клепачи при преумара на очите, ортостатични отоци по краката (при дълго стоенеправ или седнал с висящи подбедрици), преди менструация или по време на бременност.

Как да се спревим с отоците?

Основният начин за справяне с оток е повдигането на крайниците, поставянето на лед и някои други средства като електротерапия и разбира се пълна противооточна терапия, които могат да помогнат значително за намаляване на отока.

В нашата практика често прилагаме апликации с  еластичен тейпинг (Лимфтейпинг) по концепцията Кинематик Тейпинг,  като допълнение към противооточната терапия.

   

Фиг. 1– Апликации с еластичен тейпинг за намаляване на отока и подобряване на лимфната циркулация

Еластичните ленти се залепят върху кожата в зоната на отока чрез специфична техника, която позволява повдигане на кожата в засегнатата зона и осигурява пространство в междуклетъчната тъкан, така че да се подобри отстраняването на натрупаната лимфна течност.

Фиг.2 -Намаляване на хематом и оток, на мястото на поставяне на еластичен тейп

Еластичните ленти са изработени от памучни влакта, хипоалергични са, не предизвикват дискомфорт и не ограничават движението при ежедневните активности. Могат да се мокрят и да останат залепени върху кожата на пациента в продължение на няколко дни.


Фиг. 3, Лимфатичен тейп след навяхване на глезена (инверзионно аддукторен механизъм)

Ефективността на приложение на еластичен тейпинг (кинематик и кинезиотейпинг) ускорява оздравителните процеси в организма след травма и някои лимфедеми (Фиг. 4)

 

 преди апликацията                           след апликацията

Фиг. 4, Лимфатичен тейп след травма на коляното. Видно е на втората снимка, че в зоната, където са били “пипалата” на апликацията няма вече кръвонасядания или те са намалели.

Познавайки анатомията на лимфната система, физиологията и патофизиологията ѝ, и познавайки как възниква отокът (едемът) можем да направим много, за да го лекуваме бързо и ефективно (фиг 5).

Фиг. 5 – Лимфатичен тейп в лява централна зона и зона на горен крайник

Естествено приложението на еластичен тейпинг не би могло да бъде ефективно при всички случаи на едема / оток. При т.нар. вторични лимфедеми (след онкологични заболявания) се използват най-често техники от мануалния лимфен дренаж и специална компресионна терапия, тъй като при тях имаме премахване на лимфни възли.

Фиг.6 Лимфатичен тейпинг при пациентка с лимфедем на ръката след лъчетерапия по повод карцином на гърдата

 

Фиг.7 Резултат при махане на лимфатичен тейпинг след 48 часа.

Важно е апликациите с еластичен тейп да се правят само от сертифицирани специалисти, тъй като мястото, начина и посоката на залепянето им трябва да се съобразят с индивидуалните особености на пациента и състоянието на отока.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH