Упражнението „мъртва тяга“ в помощ при болка в кръста

В западния свят болката в кръста е една от най-често срещаните мускулно-скелетни дисфункции.  80% от хората рано или късно получават болка в кръста! Болката в кръста е основна причина за временна нетрудоспособност, но и влошено качество на живот (спиране от спорт, “лошо спане през нощта” и др.). 60-75% от хората имали веднъж болка в кръста, пак могат да получат такава болка.

В 90% от случаите постоянните или хроничните болки в кръста могат да бъдат причинени от механични проблеми в гръбначния стълб и/или нарушен нервно-мускулен контрол/активация на мускулатурата, отговорна за стабилността на централната зона в човешкото тяло.

Постоянната болка в кръстта може да доведе и до хипотрофия/ инхибиция (намаляване активността на мускула) и съответно намаляване на силата на мускулите в зоната. Според някои автори дисковите проблеми (протрузии, хернии) са отговорни за 90% от механичните болки в кръста (Cyriax, J.).

Една от мускулните групи отговорна за стабилността в зоната в лумбалния дял на гръбнания стълб са мускулите multifidi. Друга група мускули е отговорна за изправянето и завъртането на гърба е т.н. erector spinae. Точно тяхната активност и засилване е обект на трениране, когато правим “мъртва тяга”.

Мускулите multifidi –  отговорни за стабилността в лумбалния дял и  мускулната грепа erector spinae – отговорна за изправянето и завъртането на гърба

Съществуват схващания, че упражнението “мъртва тяга” (англ. “dead lift”)  е неоподходящо и дори вредно за хора с проблеми в кръста, и  често несправедливо е обвинявано за засилването на болковата симптоматика. В някои фитнес зали това упражнение дори е забранено да се изпълнява. Научни изследвания обаче казват точно обратното. Но как е възможно това?

В научно изследване, публикуване през 2012 г., Holmberg и колеги¹ са направили експериментално изследване на пациенти с постоянна болка в кръста, като са използвали упражнението “мъртва тяга” (МТ). Пациентите са използвали МТ в рамките на 8-10 седмици. Резултатите от това пилотно изследване са показали намаляване на болката и подобряване на ежедневните дейности на пациентите.

През 2015г. Whelch и колеги² са публикували изследване насочено към изследване на ефекта на приложението на свободни тежести за около 16 семици, при пациенти с продължаваща болка в кръста над 3 месеца. В изследването са включени някои по-малко използвани в нашата кинезитерапевтична практка упражнения като мъртва тяга (МТ, англ. Deadlift), напади и др.

Резултатите от изследването показали 72% намаление на болката и 76% намаляване на влошените ежедневни дейности (функционалност).

Какво всъщност трябва да знаем за упражнението мъртва тяга (МТ) и как да го включим в нашата програма за възстановяване на гръбначни стълб и по -точно кръста?

На първо място пациентът трябва да намери треньор, специалист, който е наясно с правилното изпълнение на мъртвата тяга. Но има няколко акцента от изпълнението, които могат да бъдат полезни за тези, които изпълняват упражнението. Необходимо е да се съобразите и с вашето моментно състояние, като спазвате правилата за постепенно натоварване.

Специалистът ще прецени каква тежест, брой повторения да включите в тренировката. Много често сте виждали по залите сериозни мъже, които вдигат космически килограми “мъртва тяга”. Не е необходимо. Вижте вашите възможности и качвайте постепенно килограми. Можете да правите упражнението с 70%, 80% и т.н от вашите максимални килограми, с които сте установили, че можете да правите упражнението.

На второ място или дори на първо е необходимо и препоръчително да посетите специалист, лекар, физиотерапевт, който да установи причината за болката в кръста. Особено това се отнася за болката в кръста, която е налице и персистира от дълго време. Ако е необходимо да се направят образни изследвания на лумбалния дял на гръбначния стълб. Направете ги. Не подценявайте проблема. Хроничните болки в кръста може да са признак за нарушена биомеханика в части от човешкото тяло.

На трето място сами трябва да обърнете внимание на техниката, с която изпълнявате “мъртвата тяга”. На снимките по-долу ще се постарая да ви покажа най-важните детайли от позицията на тялото (англ. Body mechanics), както и положението на лоста преди самото изпълнение. Важно е да се знае, че лостът се движи близо до тялото.

Фигури 1 и 2 Правилни изходни позиции за изпълнение на “мъртва тяга”

 

Фигура 3 Правилни изходни позиции на гръбнака, но лостът е твърде далеч от тялото

 

Фигура 4 Неправилна изходна позиция на гръбначния стълб, която може да доведе до проблем в кръста, особено ако се изпълни с големи тежести

 

Фигура 5 Позиция подходяща за клекове, но не и за мъртва тяга

 

Библиография:

  1. Holmberg D., Crantz H., Michaelson P., Treating persistent low back pain with deadlift training – A single subject experimental design with a 15-month follow-up, Journal Advances in Physiotherapy, Volume 14, 2012 – Issue 2;
  2. Welch N., Moran K., Antony J., et al. The effects of a free-weight-based resistance training intervention on pain, squat biomechanics and MRIdefined lumbar fat infiltration and functional crosssectional area in those with chronic low back. BMJ Open Sport Exerc Med 2015

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH