Главоболието може да се дължи на проблем във врата – цервикогенното главоболие

Всеки един от нас, поне веднъж в живота си е страдал от главоболие – болка, която се изпитва на нивото на черепната кутия.

Разнообразието на симптомите, интензитета и причините за  главоболие е толкова голямо, че са известни около 300 вида главоболие, разпределени в 13 отделни групи според класификацията на Международната организация за главоболие (International Classification of Headache Disorders (ICHD)

По данни от различни проучвания страдащите от главоболие в България е 137 на 100 000 хиляди мъже и 294 на 100 000 за жените, а страдащите от мигрена са 4,9 +/- 1,6% за мъжете и 7,4 +/- 1,6% за жените.

Главоболието е често срещано оплак­ване, което може да се прояви както при хронично здрави хора, така и да бъде  самостоятелно заболяване (първично главоболие) или пък да е симптом на различни органични или психични заболявания (вторично главоболие).

Вторичното главоболие може да е симптом при мозъчно заболяване- травма, инфекция, туморен процес, съдово нарушение, но може да бъде и чест симптом при соматично (телесно) заболяване – артериална хипертония, висока температура, при употреба на лекарства (хормонални препарати, хронична употреба на обезболяващи), заболявания на синусите, очите, зъбите, а също и проблеми в областта на шията.

Цервикогенното главоболие често е хронично главоболие, което според Международното Общество по Глаоболие (англ. International Headache Society, IHS) спада към вторичен тип главоболие, причинено най-често от проблеми в горната част на врата между първите 3-4 шийни прешлена.

Цервикогенното главоболие започва в тила, обхваща теменната област, ириидира към ухото. Засилва се при движение на главата. Причиняват принудително положение на главата назад или назад и встрани.

Цервикогенното главоболие може да се свърже с ограничен обем на движение на врата т.е ограничени завъртания на главата (ротации), ограничени наклони на главата, както и болки и неприятни усещания от едната страна на врата, тила, над ухото, а често и болка около едното око.

Те са предизвикани най-общо казано от нарушения в двигателната активност на прешлените, връзките и ставичките между тях, наречени фасетни стави. Една от най-честите причини за появата на цервикогенното главоболие е нарушенията на позата на човек в горната част на тялото с последица болезнени и напрегнати шийни мускули, които също могат да причинят главоболие. Болката се усилва значително при определени движения на главата. Главоболието е свързано и със значителни болки в тилната област на главата и болки, които стигат чак до очите, като в областта на очната орбита могат да бъдат и пулсиращи.

Научното обяснение или патофизиологията на цервикогенното главоболие предполага, че нервите на първите три нива от врара предават сигнали за болка към ноцицептивното ядро ​​на главата и шията, т.н тригеминоцервикалното ядро. Счита се, че тази връзка е причината за насочена болка към тилната и / или очите. (Wang, 2014)¹
Смята се също, че асептичното възпаление и невротрансмията в С-влакната, причинено от увреди на междупрешленния диск (протрузии, хернии)предизвиква и влошава болката при цервикогенно главоболие.²

Симптоматиката обикновено е честа, някои пациенти казват, че седмично имат 4-5 дена главоболие. Моментното облекчаване на главоболието често е с т.н. painkillers (беналгин и т.н). Краткосрочното лечение на цервикогенното главоболие е медикаментозно, а дългосрочното според нас е консервативно и със средствата на мануланата терапия и мекотъканната мобилизация. Естетствено на пациента трябва да му бъдат разяснени някои важни моменти от правилното телосложение, ергономичните пози и т.н.

Една от най-ефективните комбинации е приложението на мануална терапия и специализирани упражнения и техники за стабилизиране на мускулите в областта на горната част на трупа и врата, както и обучение в правилно телодържание на пациентите. Приложението на мануална терапия от концепцията „Мълиган” значително подобрява симптомите и е абсолютно безопасна за пациента при правилно й приложение. Болката е недопустима при приложението на специализираните техники. Дълготрайният ефект на лечението е свързан също и с активно участие на пациента, който трябва сам да коригира своите двигателни навици и неправилно телодържание, особено това важи при хората практикуващи професия на бюро пред компютър. Добър ефект могат да имат и упражненията по метода на Robin McKenzie. Клиничен случай на пациент справил се с главоболието вижте във видеото по долу.

Видео №1 Клиничен случай на пациент с главоболие. Проблемът е разрешен с клинично мислене и упражнение от концепцията на Robin McKenzie

 

Библиография:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4148620/
2. https://www.physio-pedia.com/Cervicogenic_Headache

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH