Лечение на болки в кръста с механична тракция

Механичната тракция (позната в България като Екстензия) е част от лечението на болките в гръбначния стълб. За първи път е предложена от английския ортопед-хирург Д-р Джеймс Сириакс през далечната 1950г. Данни за използването на тракции и манипулации за лечение на проблеми в гръбначния стълб датират обаче още от времето на Хипократ.

Какво представлява всъщност механичната тракция?

Тракцията или разтягането представлява пасивно разтягане на структурите на гръбначния стълб с цел раздалечаване на телата на прешлените и освобождаване на повече пространство помежду им, с идеята за редуциране/намаляване на дискова протрузия/ херния.

Един от значимите ефекти, който се очаква от механичната тракция е “обтягането” на задния надлъжен лигамент*, който продуцира натиск върху междупрешленния диск и е очаква да го централизира или “върне обратно на мястото му”. Очаква се по този начин редукция на херниирания диск (Видео №1).

(Видео №1) Как работи механичната тракция

Механичната тракция създава налягане близко до атмосферното, но по-ниско, което оказва натиск върху проблемната зона на диска и способства за редукцията му.

Механичната тракция “отблокира” и т.н фасетни стави, с които контактуват помежду си прешлените.

Доказателства за положително влияние на механичната тракция са намерени на контролни компютърни аксиални томографии (КАТ) преди и след използването на механична тракция със специален апарат за лечение на болки в кръста от дискогенен произход [1].

Все пак е илюзия, че механичната тракция може да постигне редуцуране на всяка дискова протрузия. Дали да се приложи механична тракция или не се решава на база анамнеза, история на проблема на пациента и задълбочено изследване от специалист.

Механичната тракция с апарат може да бъде изпълнена в два основни режима – постоянен и непостоянен режим на тракция. Според Д-р Джеймс Сириакс постоянната тракция дава възможност мускулите да бъдат “изолирани” и така механичната тракция да въздейства основно върху междупрешленния диск. Непостоянната механична тракция според него провокира стреч рефлекс в мускулите около гръбначния стълб и това прави този вид тракция неефективна в редуцирането на дисковата протрузия [3].

Как се изпълнява механичната тракция?

Механичната тракция може да бъде изпълнена в няколко различни позиции – легнал по гръб, легнал по корем и др. Най- често използваната позиция е когато пациентът е леганал по гръб на специална терапевтична кушетка(Фиг. 1). Механичната тракция може да се извърши не само със специален апарат, но и от ръчно от терапевт с различни помощни средства, като т.н. швейцарски топки и др. В статията обаче говорим за тракция изпълнена от апарат.

Фиг. 1 Пациент с болки в кръста при навеждане назад (екстензия) – изходна позиция за механична тракция

Ако пациентът има повече болка в кръста при навеждане напред , то той се поставя легнал по гръб с възглавници под колената. Ако болката е повече при навеждане назад (екстензия) в кръста, то се поставя малка масичка под краката му (Фиг. 1)

Параметри на механичната тракция

Механичната тракция се продуцира от специален апарат или , чиято тракция се измерва в килограми (кг). Най- често в практиката се използват минимум 36кг, за де се постигне наистина желана тракция в лумбалния дял на гръбначния стълб. Първата процедура е обикновено около 20 мин., като силата и времето за въздействие се увеличават. Повече от 50-55 кг не се прилагат, но винаги се съобразяваме със структурата на пациента.

В края на процедурата механичната тракция се отпуска бавно от апарата. Пациентът не става веднага седнал или прав след процедурата тъй като това крие риск от появяване на симптоматиката, а е необходимо да се изпълнят няколко упражнения като сгъване и разгъване на колената и др., в няколко серии.

Ако това не провокира болки в кръста се преминава към постепенно сядане и изправяне от кушетката. В следващите десетина минути не се позволява на пациента да сяда независимо къде – в кола, стол и т.н.

Ефективна ли е механичната тракция?

Много лекари, физиотерапевти и пациенти дават информация за неефективността ѝ и слабите резултати от използването на механичната тракция, което води до неизполването ѝ в лечението на болките в гръбначния стълб. Използвайки я обаче при пациенти, които не са показани за механична тракция, естествено е тя да не е ефективна. Използвайки я с правилните параметри има достатъчно данни за нейната ефективност[1].

Как ви са показанията и противопоказанията за механична тракция?

Едно от най-важните противопоказания е острото лумбаго или ако всяко движение в кръста провокира болка. Ако се направи механична тракция това може да влоши нещата. Дори много често пациентът се чувства добре по време на процедурата, но след това се влошва симптоматиката. Ако пръстенът на междупрешленния диск е разкъсан то това е противопоказание за тракция, както и пациент над 60-65 год. е противо показан за тракция.

Пациенти с характерна анаталгична (изкривена от болка) поза, както и такива с изявен ишиас повече от 6 месеца, изявена отпадна симптоматика и мускулен дефицит също са противопоказани за механична тракция.

Показани за тракция са предимно пациенти под 60 г. възраст и такива без разкъсване на пръстена на междупрешленния диск.

Не забравяйте, че причината за болка в кръста може да е различна при всеки един от нас и е необходима консултация със специалист преди прилагане на механична тракция.

Ние във Физиоактив сме преминали специализирано следипломно обучение за приложение на механична тракция по оригиналната методика на Д-р Джеймс Сириакс и сме положили успешно теоретичен и практически изпит за придобиване на диплома по Ортопедична медицина Cyriax! Повече информация вижте ТУК и ТУК

*Заден надлъжен лигамент(връзка) – Започва от тялото на втори шиен прешлен (C2) стабилизира целия гръбначен стълб в задната част на тялото на прешлена така, че да ограничи прекомерната флексия (сгъване) на гръбначния стълб и също така да подсили междупрешленния диск.

Библиография:

1.Ozturk B., Gunduz OH, Ozoran K, Bostanoglu S., Effect of continuous lumbar traction on the size of herniated disc material in lumbar disc herniation. Rheumatol Int. 2006 May;26(7):622-6. Epub 2005 Oct 25.
2.Geraldine I. Pellecchia, MA, PT, Lumbar Traction: A Review of the Literature, JOSPT Volume 20 Number 5 November 1994
3.Cyriax J.,: Textbook of Orthopedic Medicine, Volume I: Diagnosis of Soft Tissue Lesions, London: Bailliere Tindall, 1982

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH