Какво научихме от курса Дисфункции на таза. Функционално изследване и лечение

Следдипломното обучение в сферата на кинезитерапията/физиотерапията значително обогатява и разширява нашите знания във функционалната диагностика на нервно-мускулно-скелетните дисфункции в човешкото тяло, както и разбирането за появата на болката в опорно двигателния апарат на човек. Без да открием източника на болка не можем да приложим и адекватна терапия и да бъдем максимално полезни на пациентите си. В края на Април 2022 се проведе за първи път в България следдипломен курс на тема „Дисфункции на таза. Функционално изследване и лечение“, който следва образователните насоки на IFOMPT (Международната Федерация на Ортопедичните Мануални Физиотерапевти).

Лектор на курса беше Джон Лангендоен, Prof. h.c., MSc.B.PT, Физиотерапевт., преподавал в над 35 страни по целия свят вкл. и Чили и изключително богат опит като спортен физиотерапевт за множество национални отбори по футбол (Южна Корея), хокей (Русия), волейбол (Иран) и др. По време на този курс участниците разшириха своите знания и умения за адекватно функционално изследване и оценка, както и лечение на дисфункции на тазовите синдроми с пасивни техники (Hands-On, Мобилизации), активно обучение (Hands-Off) и други интервенции (Kinematic Taping, Belts, Coreshorts).

По време на курса разгледахме интересни тематики като например проблеми с мускулите на тазовото дъно, които водят до инконтиненция на урина, травми и лечение на дисфункции на опашната кост, как да установим дали има торзия (усукване) на тазовите кости, какво е влиянието на задната бедрена мускулна група (англ. Hamstrings), флексора на тазобедрената става (англ. Psoas) за появата на тазова асиметрия, взаимовръзката между лумбалния дял, сакрума и костите на таза при обичайни активности в ежедневието.

Курсът бе организиран от Физиоактив и проведен съвместно с Физиогнозис Трейнинг Център в София.

Ето няколко момента от курса:

 

Повече за предстоящите лицензирани курсове можете да видите ТУК

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH