Какво представлява лимфната система?

Всички знаем какво представлява кръвоносната система на човека с нейните артерии, вени и капиляри и как функционера, благодарение на най-голямата „помпа“ в човешкото тяло – сърцето.

При всички бозайници, включително и при човека, има и друга система по която се движат течности –лимфната система. Тя е сложна система, която е едновременно и циркулаторна и имунна т.е едновременно регулира и поддържа относителното постоянство на вътрешната течна среда в тялото, като в същото време осигуряват имунната защита на човешкия организъм.

Лимфната система включва обширна мрежа от съдове (лимфни съдове), която преминава през почти всички тъкани и органи с изключение на костите, епидермиса (повърхностния слой на кожата) и централната нервна система (главен и гръбначен мозък).

За да разберем по-лесно какво представлява лимфната система, нека първо да разгледаме кръвоносната. При човека кръвоносната система е от т.нар. затворен тип – по мрежа от кръвоносни съдове циркулира кръвта, съставена от течна плазма и формените елементи като кръвни клетки (еритроцити, левкоцити) и клетъчни останки (тромбоцити). Благодарение на кръвообращението до всяка клетка в тялото се доставят хранителни вещества и кислород и се изнасят въглеродният диоксид и отпадните продукти от обмяна.

Условно можем да разделим кръвообращението на малък и голям кръг на кръвообращение.

Малък кръг – от дясната камера на сърцето кръвта се изтласква по белодробните артерии към белите дробове, където тя се насища с кислород и се освобождава от въглеродния диоксид. След това по белодробните вени богатата на кислород кръв се влива в лявото предсърдие.

Голям кръг –от лявата сърдечна камера по главния артериален съд – аортата богата на кислород кръв се изтласква към по-малките артериални разклонения и чак до капилярите. Те са съвсем малки и достигат до всяка една клетка, където се извършва обмен на газове и хранителни вещества. След това по малки венозни съдове (венули), кръвта преминава към все по-големи вени и накрая се връща в дясното предсърдие.

За разлика от кръвоносната, лимфната система е от отворен тип т.е дренира излишната течност директно от междуклетъчното пространство.

А от къде идва тази излишна течност?

Когато малките артериални капиляри достигнат до клетките, техните стени са толкова тънки и пропускливи, че през тях към междуклетъчното пространство преминават голямо количество течности (кръвна плазма и вода), газови молекули и по-големи молекули, носещи хранителни вещества към клетките. След като в клетките се осъществи обмяната на газове и вещества, отпадните продукти се изхвърлят в междуклетъчното пространство. От там през стените на малките венозни капиляри към кръвоносната система се връщат голям процент от течностите, а също и частици, но само с определен (малък) размер.

По- големите молекули (например протеини) не могат да преминават през „ситото“ на капилярната стена и остават „заклещени“ в междуклетъчното пространство. И тъй като протеините като магнит задържат водата около до себе си, част от нея също остава в междуклетъчното пространство. Точно тази бистра течност с жълтеникав цвят всъщност представлява лимфната течност (лимфа). Тя произлиза от кръвната плазма и е със сходен състав -вода, протеини, мазнини, глюкоза и т.н., като съдържанието и варира в различните тъкани.

Ако течностите и елементите не могат да се върнат обратно в кръвоносната система, те биха се натрупвали непрекъснато , тъй като само за едно денонощие се произвеждат около 2-3 литра лимфна течност. Но това не практика не се случва, благодарение на лимфната ни система, когато тя е здрава и функционира правилно. Когато лимфната система е увредена по някаква причина (възпаление, травма, първична недостатъчност и др.), се нарушава транспортната ѝ функция –  забавя се движението на лимфната течност по лимфните пътища  и тя се натрупват в междуклетъчното простронство под формата на отоци. Повече за отоците може да видите тук.

Чрез лимфната система в кръвта се връща течност от междуклетъчното пространство на тъканите и по този начин се контролира не само обемът на течностите но и протеиновата концентрация. Чрез лимфните капиляри в кръвта постъпват протеини и липиди, реабсорбирани в храносмилателния тракт.

Лимфната система има и защитна функция – пренася частици с по-големи размери (бактерии, части от клетки), които се филтрират и разрушават в лимфните възли. В лимфата циркулират лимфоцити, които се образуват и съзряват в лимфните органи. Лимфата преминава през лимфни съдове и възли преди да се върне обратно в кръвта.

Повече за лимфната система, отоците и тяхното лечение може да прочетете тук.

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт – 0885 362 815

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH