Болката в рамото и Кросфит

Кросфит и болката в рамото.

Кросфитът набра изключителна популярност в България като в последните десетина години са открити доста професионални зали за кросфит с лицензирани инструктори. На практика кросфитът съчетава елементи от следните спортове – олимпийско вдигане на тежести, силов трибой, гимнастика, плуване, гребане, бягане и др.. Кросфитът може да се практикува за подобряване на физическа активност на чисто любителско и аматьорско ниво, но и като състезателен спорт. Кросфитът дава и добро самочуствие на трениращите.

Груповите тренировки в кросфита са доста динамични, изискват добро познаване на техниката на изпълнение на всяко упражнение и това е предизвикателство за всеки начинаещ. И като човек, който е тренирал Кросфит и като кинезитерапевт мога да споделя моя опит, че рамото е ставата, от която най-често се оплакват трениращите кросфит! Защо това е така отговорът е мултифакторен! От една страна хората, практикуващи кросфит са такива с опит с предишни спортове и такива, които почти никога в своя живот не са тренирали активно.
При първата група хора болката в рамото може да са я имали от предишна травма или друга увреда от спортове, които са практикували и просто от тренировките в кросфит да са възобновили болковата симптоматика. От друга страна тези, които не са тренирали нищо преди това или е било много отдавна, те имат проблеми с правилното изпълнение на техниките на различните упражнение и са далеч от оптимална физическа форма.

Изследване¹ показва, че 23,5% от трениращите Кросфит са имали болка в рамото в последните 6 месеца, от тях около 1/3 са имали болка от предишен спорт. В друго изследване² се казва, че около 20% от трениращите кросфит имат травма, като 1/4 от тях са болкова симптоматика в рамото и други 1/8 с болки в кръста като повечето травми са след гимнастиката и вдигането на тежестите.

А кои са най-честите упражнения след, които се получава болкова симптоматика в раменната става?
Според трето изследване ³ това са overhead squat, push press, kettlebell swing и snatch. Едно от най-нещадящите упражнения е kipping pull ups и неправилното му изпълнение от страна на трениращите. Всички тези упражнения са под общата графа „overhead activities” или активности над нивото на главата.

Каква може да бъде причината за травмите в Кросфита?
Базирайки се на моя опит в тренировките в кросфит и пациентите, които често идват в моята практика смятам, че неправилната техника, интензивността и обема, с който се провеждат тренировките в Кросфит са най-важните фактори влияещи на появата на болкова симптоматика в рамото, кръста, колената. Разбира се има и много допълнителни фактори, които влияят като например слаба форма на начинаещите или непостоянство в тренировките на трениращи от дълго време, неправилни техники на изпълнение на упражненията и съответно правилното провеждане и водене на тренировката от инструкторите. В подкрепа на моето виждане е следната статия на колегата Zach Long⁴ и друга статия⁵.

Други интересни изследвания сред Кросфит атлети в Португалия, Бразилия и Италия можете съответно в Библиографията под номера 6,7,8.

Под слаба форма на трениращите особено бих посочил недобрата мускулна активност, координация на т.н. скапулоторакална става при травмите в рамото, което води до нейната нестабилност и дискинезия на лопатката. Не забравяйте, че лопатката извършва около 60˚ от общия обем на движение в раменната става. От ограниченията на мобилността бих посочил намаления обем на вътрешната и външната ротации, както и намалената мобилност на гръдния дял на гръбначния стълб.

 

И накрая бих обобщил ,че личният ангажимент на трениращия да бъде редовен в тренировките е сред най-важните фактори за недопускане на травми. Идването на тренировки 1-2 седмично, в какъвто и да е спорт с натоварване подобно на това в Кросфит води до голям риск от травми. Как за 1-2 седмично да научим правилно изпълнение на техниките? Средно 3-4 пъти за голяма част от хората е оптимален вариант за тренировките седмично. И не забравяйте старанието на всеки един от нас в тренировките е най-важно.

При болкова симптоматика в рамо, кръст, колена не си правете експерименти, а си направете консултация със специалист. Какъв? Ортопед, Кинезитерапевт и т.н. вие решавате. И не забравяйте, че ако предложеното от специалиста лечение няма ефект в рамките на 3-4-5 седмици потърсете и друго мнение. Много често медикаментите не са самостоятелно решение на проблемите в рамото!

Библиография:
1.Summitt RJ, Cotton RA, Kays AC, Slaven EJ. Shoulder Injuries in Individuals Who Participate in CrossFit Training. Sports Health. 2016 Nov/Dec;8(6):541-546
2.Weisenthal BM, Beck CA, Maloney MD, DeHaven KE, Giordano BD. Injury Rate and Patterns Among CrossFit Athletes. Orthop J Sports Med. 2014 Apr 25;2(4)
3.Dominski FH, Siqueira TC, Serafim TT, Andrade A. Injury profile in CrossFit practitioners:systematic review. Fisioter Pesqui 25 (2), 229-239
4.https://thebarbellphysio.com/truth-crossfit-injuries/
5.Elkin JL, Kammerman JS, Kunselman AR, Gallo RA. Likelihood of Injury and Medical Care Between CrossFit and Traditional Weightlifting Participants. Orthop J Sports Med. 2019 May 7;7(5)
6.J Sports Med Phys Fitness. 2019 Jul;59(7) Minghelli B, Vicente P. Musculoskeletal injuries in Portuguese CrossFit practitioners.
7.Sprey JW, Ferreira T, de Lima MV, Duarte A Jr, Jorge PB, Santili C. An Epidemiological Profile of CrossFit Athletes in Brazil. Orthop J Sports Med. 2016 Aug 30;4(8)
8.Tafuri S, Salatino G, Napoletano PL, Monno A, Notarnicola A. The risk of injuries among CrossFit athletes: an Italian observational retrospective survey. J Sports Med Phys Fitness. 2019 Sep;59(9)

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH