Болки в рамото след инсулт

Инсултът е голям социално-значим проблем за нашето общество. Голяма част от пациентите страдащи от този проблем не получават необходимата помощ за своето възстановяване. Двигателните дисфункции получени след увредата водят до намаляване възможността на пациента да води независим и самостоятелен живот.

Една от тези дисфункции е болката в рамото на директно засегнатата от инсулта раменна става.

Сред основните причини за болката в рамото след инсулт е сублуксацията (Фиг.1 и 2), която бива 2 вида – горна и долна. Основните причини за долната сублуксация е невъзможността на лопатката да заеме правилна позиция, невъзможноста на ставната капсула и лигаментите да стабилизират пасивно главата на раменната кост в раменната става.

(Фиг.1) Долна сублуксация на засегнатата раменна става. Изглед отпред и в профил. Различни пациенти. Личен архив на Христо Димитров, Доктор

 

(Фиг.2) Раменна става без сублуксация. Личен архив на Христо Димитров, Доктор

Не на последно място причинители на проблема са патологичните модели на активация на мускулите работещи в областта на раменната става и раменния комплекс. Често при пациенти с долна сублуксация се наблюдава пропадане на целия раменен комплекс, атрофия на мускулатурата и видимо разстояние между главата на раменната кост и свода на лопатката.

При горната сублуксация главата на раменната кост се приближава към свода на лопатката като причина за това е хипертонус на делтоидния мускул, както и патологична едновременна контракция на всички мускули в раменната става. При тази сублуксация главата на раменната кост се заключва между свода и клюновидния израстък на лопатката, като в същото време лопатката е в неправилно положение.

Като цяло болката в рамото може да се получи и от неправилно повдигане на ръката от самия пациент или от близък, роднина или медицински персонал. Практиката показва, че най- често болка се получава при повдигане на ръката във вътрешна ротация в раменната става, което директно притиска сухожилията и другите структури под свода на лопатката.

Подходът за лечение на болката в рамото е част от цялостната стратегия за лечение на пациенти след инсулт. Една от най-ефективните концепции за работа с пациенти с увреда на централната нервна система е концепцията Бобат.

Телефон за контакти: 0887544955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия

 

 

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH