Причини за болка в рамото

Причините за болка в рамото биха могли да бъдат много. Ето и някои най-често срещани в нашата кинезитерапевтична (физиотерапевтична) практика:

 1. Болка в рамото, идваща от врата. Когато имате проблеми във врата, болката може да се разпространи дорамото. Най- често от ниво четвърти- пети шиен прешлен С4-C5. Болката се локализира най-често в зоната на трапецовидния мускул между врата и рамото и се променя при движения на врата. Най- доброто решение са мобилизационни/манипулационни техники с предварително тестуване на шийния дял на гръбначния стълб.
 2. Импинджмънт синдром – това е често описвана дисфункция,но …. често няма добро определение. Какво може да стои зад “импинджмънт сидрома”?  В научната литературата има описани различни типове като външен субакромиален импинджмънт, вътрешен задно-горен гленоидален импинджмънт, първичен и вторичен импинджмънт. Може да има връзка със стесняване на акромиалното пространство (м/у раменната кост и част от лопатката), възпаление и/или фиброза вътре в пространството, анатомични аномалии на акромиона, нестабилност на рамото, дегенеративни промени в акромиоклавикуларната става, остефити, задебеляване на коракоакромиалния лигамент.

Къде точно е импинджмънт-а(притискането)?

Притискането се случва с/у предния ръб и долната повърхност на предната 1/3 на акромиона и коракоакромиалния лигамент. Понякога акромиоклавикуларната става е въвлечена, но не и външния ръб на акромиона.

 1. Разкъсвания на сухожилията на мускулите работещи в областта на раменната става. Биват частични и пълни. Много често частичните разкъсвания се лекуват неоперативно с подходяща физиотерапия (кинезитерапия), а и в голямата си част не провокират симптоми. Коректното функционално изследване е от изключителна важност за установяване на това дали има частично или пълно разкъсване! При съмнения за разкъсвания пациентът се изпраща на образни изследвания – ултразвуково изследване и/или ядрено-магнитен резонанс. Най-често от разкъсвания страдат мускулите от ротаторния маншон – m. supraspinatus и m.infraspinatus, както и дългата глава на m. biceps brachii. При проблеми с нея има и допълнителна увреда, за която, ако имаме съмнение трябва да изпратим пациента на ядрено магнитен резонанс – SLAP лезия.
 2. Замръзнало рамо” или „Адхезивен капсулит” – Името буквално описва проблема. Всички движения са силно ограничени. Често се получава след дълго обездвижване (имобилизация) или нелекувана увреда, водеща до постепенно (в рамките на няколко месеца) прогресивно ограничение на обема на движение в ставата. Диабетът е рисков фактор за развитие на замръзнало рамо, както и състоянията след мастектомия (онкологично заболяване на гърдата). Не отлагайте посещението при специалист при задълбочаващо се ограничение на обема на движение в раменната става и усилване на болката!
 3. Калцифициращ тендинит. Означава втърдяване, калциране на сухожилията на мускулите работещи в областта на раменната става. Често обаче има разнопосочни мнения дали калцификатите, открити на рентгенова снимка не са следи от предхождаща вътреставна инжекция и дали всъщност те провокират болката!
 4. Раменна нестабилност. Травма или чести травми може да доведе до „халтава става” и оттам до нестабилност. Тук добрата комуникация между ортопед и физиотерапевт е най-добрата полза за пациента.
 5. Луксация (Изкълчване) – Причинено от излизане на главата на раменната кост от мястото й след травма. Честите луксации водят до раменна нестабилност. Най-честа е предната луксация, която да доведе до проблеми в лабрума и костите. Виж. т.8
 6. Проблеми в лабрума (Hill Sachs лезия и лезия на Bankart)– Лабрумът е фиброзно-хрущялен пръстен около ямката на раменната кост. Разкъсвания при травми, луксации водят в бъдеще до раменна нестабилност и най-вече до промяна в биомеханиката на ставата.
 7. Артрит – общо название на възпалителен процес на раменната става. Според J.Cyriax, M.D. артритът на раменната става е в 3 стадия. За да се определи стадия пациентът се трябва да отговори на 3 въпроса:

– Дали има болка в покой?

– Дали болката ирадиира под лакътя?

– Дали може да спи на засегнатото рамо?

 1. Разкъсване на сухожилието на бицепса (m. biceps brahii), което може да свързано и с SLAP-лезия.
 2. Болка в рамото, идваща от вътрешните органи. Не бива да се забравя, че болката в рамото може да произлиза и при проблеми със сърцето. При остри животозастрашаващи състояния свързани със сърцето, се провокират болки в рамото и по лявата ръка. Проблеми с жлъчния мехур могат да предизвикат и предадена болка в дясното рамо и лопатката, които обаче имат и/или съпътстваща болка и тежест в дясното подребрие.
 3. Болки в рамото след инсулт. Инсултът е голям социално-значим проблем за нашето общество. Раменната става от засегнатата страна е много често засегната и това води до болка. Като основна причина за появата на болката в рамото след инсулт е развитието на мускулен дисбаланс в раменния комплекс, появата на сублуксации, най-често долна и други.

Интересно видео по темата:

Статията не обхваща всички възможни причини за болка в рамото. При необходимост се консултирайте със специалист. Тел. за контакти: 0887544955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH