Стречингът при болки в кръста

Стречингът или разтягането като че ли е едно от първите неща, които всеки един от нас прави, за да облекчи болките в кръста. Дали обаче всички стречинг позиции са благоприятни?

За да разберете дали правите правилно стречинг трябва да знаете, че основните позиции на гръбначния стълб, при които се увеличават дисковите протрузии / хернии това са флексионните позиции! Какво се случва най-често локално в един сегмент на гръбначния стълб при флексионни движения можете да видите в следващото видео:

Флексионните или сгънатите позиции на лумбалния дял на гръбначния стълб провокират събиране на предната част на прешленните тела, което от своя страна изтласква междупрешленния диск в посока нервните структури – гръбначен мозък, нервно коренче, сплит и т.н.
Като флексионни позиции могат да се приемат коремните преси, дългото седене пред компютър/ на бюро и много други, свързани с изправянето на или изглаждането на лумбалната извивка!
На снимките по-долу сме показали някои от най-често използваните стречинг активности/позииции за облекчаване на болката в кръста, които се използват от нашите пациенти, но често по препоръка на различни специалисти! На практика в повечето случаи те облекчават временно болката, която се появява отново скоро.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH