Може ли балансираната диетата да подобри симптомите на лимфедем?

Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с бавно прогресиращ оток на кожата и подкожието. Дължи се на нарушение в транспортната функция на лимфната система – забавя се движението на лимфната течност по лимфните пътища, което води до увеличаване на течността в междуклетъчното простронство- оток. Лимфедемът засяга около 1% от населението на света. Може да засегне всяка част на тялото, но най-често обхваща единият горен или долен крайник, по-рядко и двата крайника, главата, гърдите, гениталиите.

Въпреки че за лимфедемът все още няма лечение, чрез подходяща и комплексна терапия (пълна противооточна терапия), фокусирана върху намаляване на отока и болката, състоянието може да контролира успешно и продължително.

Всички знаем, че разнообразната и балансирана диета е важен фактор за доброто ни общо състояние, но и за превенция и поддържане на хронични заболявания като сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет.

Придържането към здравословна диета може да помогне също и за облекчаване и контролиране на симптомите при лимфедем, тъй като наднорменото тегло е причина за влошаване на отоците. Така например, по-голямото количество мазнини в зоната на корема (висцерално затлъстяване) оказва натиск върху ингвиналните (на слабините) лимфни възли, а също и върху лимфните съдове в малкия таз и корема, а това от своя страна ограничава дренажа на течности от долните крайници и увеличава отоците на краката.

От друга страна наднорменото тегло значително затруднява движенията и намалява общата активност, а от всички механизми, които имат отношение към движението на лимфната течност, мускулно-скелетната помпа е най-мощен и най-значим.

Мускулно-скелетна помпа се нарича движението на кръвта във венозните съдове, както и на лимфата предизвикано от контракцията (свиването) на група мускули. При движение, когато мускулите са напрегнати, те увеличават значително обема си и притискат кръвоносните и лимфни съдове, които се намират между тях. Тази компресия предизвиква изтласкването на кръв/лимфа от съдовете нагоре в посока към сърцето.  Именно заради мощният помпен ефект на мускулната контракция, ежедневната физическа активност е важна част, както от интензивната противооточна терапия, когато основната цел е да се намали отока, така и във фазата на поддържане на постигнатите резултати. Обездвижването, дългото стоене в седнала  позиция е сигурна предпоставка за влошаване на отока.

Как да се храните балансирано при лимфедем?

Останете хидратирани

Битува погрешното схващане, че при наличие на оток не трябва да се пие много вода и дори да се приемат диуретични средства. Това изобщо не е така, що се отнася за пациентите с лимфедем, тъй като тялото е по-склонно да задържа излишната течност, когато се чувства дехидратирано.

Приемането на диуретични средства (независимо дали ще са медикаменти или големи количества кофеин и алкохол) първоначално може да има положителен ефект като видимо намали отока, но този ефект е илюзорен и краткотраен. Дехидратацията намалява количеството на вода в междуклетъчното пространство, но по този начин се увеличава количеството на протеините в лимфната течност, които от своя страна действат като магнит за водните молекули и ги привличат. Така се получава порочен кръг – след спиране на диуретика отокът става още по-голям.

Затова, пийте достатъчно течности според килограмите си и температурата на околната среда. Поддържането на добра хидратация улеснява тялото ви да регулира температурата си, а също и не позволява нивото на протеина в междуклетъчното пространство да се повишава. Препоръчително е да пиете вода или охладен билков чай и да избягвате сладките, газираните, кофеинови и алкохолни напитки.

Достатъчно протеини в диетата

Протеините (белтъчините) съставляват около 19% от масата на животинските клетки, в това число и човешките. Богатата на протиени диета е от  съществено значение за поддържане на тялото ви здраво и напълно функционално.

За да поддържате баланса на течностите в тялото си, трябва да консумирате достатъчно протеини – средното препоръчителното количество на ден е 56 грама за мъжете и 46 грама за жените. Ако диетата ви е бедна на белтъчини, това може да доведе до преминаване на голямо количество течности от кръвния ток в тъканите, което влошава лимфедема. От друга страна не трябва и да се прекалява с протеините, тъй като прекомерното им количество може да претовари бъбречната функция.

Ежедневно хапвайте бобови храни, варива, семена, ядки. Освен на белтъчини те са богати и на фибри, което ще подобри храносмилането. Млечните продукти и яйцата също са неизменна част от диетата, доставяйки голямо  количество пълноценни белтъци, калций, фосфор, витамин В12 и незаменими мазнини.

Препоръчителни са белите, не мазни меса като пилешко и пуешко.  Рибата също е неизменна част от диетата, като се препоръчват 2 порции на седмица, за предпочитане мазна риба като сьомга или скумрия.

Ограничете солта

Консумирането на голямо количество натрий (готварска сол) води до задържане на вода в тъканите  т.е колкото повече сол приемате, толкова повече течност задържа тялото ви, което може да влоши вече съществуващите симптоми на лимфедем.

Количеството сол в храната не трябва да надвишава повече от 6 g на ден (за възрастен). 

Тъй като три четвърти от солта, която приемаме е под формата на пакетирани, преработени и бързи храни, колбаси, чипс, сосове, полуфабрикати и замразени ястия. Избягвайте ги и ги заменете с пресни, сезонни продукти, а ако все пак купувате преработени храни следете етикетите за съдържанието на натрий – 1,5 g на 100 g продукт означава, че има прекалено високо съдържание на сол.

Не изключвайте напълно мазнините

Мазнините са съществена част от диета. Те са важен източник на енергия (1 g мазнини е еквивалентен на 9 kcal )  и тъй като се усвояват по-бавно от въглехидратите и протеините създават  по-дълго усещане за ситост.

Освен това  помагат за абсорбирането на витамини A, D, Е и К, и производството на хормони като естроген или тестостерон. Мастните киселини също играят роля в имунните реакции и в процеса на съсирване на кръвта. 

Но все пак количеството им трябва да е съобразено с възрастта, физическата активност и особеностите на метаболизма, тъй като всяка мазнина, която не се използва от тялото като енергия, се складира под формата на телесни мазнини.  В хранителния си режим включете повече растителни мазнини, авокадо, ядки, мазна риба и избягвайте хидрогенизирани и преработени мазнини, маргарин, колбаси, сладкарски и тестени изделия.

Включете повече пълнозърнести храни в диетата си

Въглехидратите са над една трета от храната, която консумираме ежедневно. Приемът на много въглехидрати обаче е пряко свързан с риска от наднормено тегло и затлъстяване. Освен това въглехидратните храни обикновено са богати и на сол, захар, оцветители и овкусители, хидрогенизирани мазнини. Това ги прави вкусни, трайни но и изключително нездравословни.

Това обаче не означава да изключите напълно въглехидратите, тъй като те са източник на „бърза“ енергия. Опитайте се да изберете по-здравословни алтернативи – заместете белия хляб и паста с пълнозърнести, белият ориз с кафяв, пържените картофи с печени, а вафлите и шоколадовите десертчета със сушени плодове и сурови ядки.

Тези „бавни“въглехидрати ще ви заситят за по-дълго време, ще регулират нивата на кръвната захар и едновременно с това ще ви дадат достатъчно енергия.

Много зеленчуци и плодове

Балансираната диета трябва да включва поне 5 порции плодове и зеленчуци дневно – източник на витамини, минерали и фибри. Опитайте се обаче да ги консумирате сурови, а не под формата на сок, тъй като в него липсва ценната и богата пулпа, а остава само водата и плодовите захари. Добра алтернатива са смутитата.

По-малко захар

Захарта е основен виновник за затлъстяването и за високите нива на кръвната захар. И тъй като присъства на практика във всички преработени храни – газирани,  плодови и напитки, десерти и сладкиши, замразени храни и дори в сосовете, трудно може да се изключи напълно, а и не е необходимо. Просто намалете количествата и заменете бялата, рафинирана захар със също толкова сладки, но по-малко калорични алтернативи като мед, кафява захар, стевия и ксилитол.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH