Кинезитерапия при възпаление на лицевия нерв.

Да отидете на страхотен SPA уикенд през зимата е релаксиращо. Излизането навън на студено при минусови температури  (след като сте били в топлия минерален басейн) за по цигара и сладък разговор с компанията, обаче крие много рискове и може да има много неприятни последствия –  възпаление на лицевия нерв (т.нар.Nevritis nervus facialis), а впоследствие това води до пареза/парализа на мускулатурата на лицето от едната страна.

Т.н. фациалис е често срещан проблем през зимата, когато ниските температури и нежеланието на много хора да носят шал и шапка могат да доведат до увреда на нерва, респективно, и на мускулатурата на лицето.

Причината за заболяването често се дължи на подценяването на опасността и пренебрегване съветите на специалистите, да не се стои на течение или да не се излиза от много топло на много студено т.е резки температурни амплитуди. Важно е да се отбележи, че веднъж прекаран фациалисът отново може да създаде проблеми, ако не се спазват някои елементарни правила, като неизлагане на течение, студ, излизане от топло помещение на студено и т.н.

За да изясним колко сериозно състояние е фациалисът, трябва да знаем, че nervus facialis e 7-ми поред от общо 12-те черепно-мозъчни нерва и отговаря за инервацията на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния), както и за способността на предните 2/3 от езика да усещат вкусовете.

Увредата на нерва и респективно парезата/парализата на мускулите може да се раздели на два основни типа – централен и периферен тип. При централен тип увреда (инсулт) се наблюдава дисфункция на мимическата мускулатура в долната половина лицето (долен клон). При периферен тип увреда (извън главния мозък), и двата клона са засегнато – горната част и долната част.

Засягането на горната част на лицето води до:

  • Изглаждане на бръчките на челото;
  • Невъзможност за повдигане на веждите и набръчкване на челото
  • Недостатъчно затваряне на клепача:
  • Поява на симптома на Бел – невъзможност за затваряне на окото откъм страната на увредата , с отклоняване на очната ябълка нагоре и навън при опит за затваряне на окото.

Засягането на долната половина на лицето:

  • От засегната страна устният ъгъл е увиснал;
  • Придърпване на устния ъгъл към здравата страна, поради силната мускулатура;
  • Изглаждане на назолабиалната гънка (гънката от устата до основата на носа)
  • Невъзможност за свирене с уста, надуване на бузите и показване на бузите;
  • Задържане на част от храната между бузата и зъбите от засегнатата страна;

Симптомите при фациалис могат да се проявят до около 48 часа след увреждане на нерва и са с различна степен, в зависимост от мястото и тежестта на парализата.

Въпреки, че при някои пациенти състоянието преминава спонтанно и без терапия, желателно е, още след поява на първите симптоми да се направи консултация със специалист невролог, който да определи тежестта на фациалиса и да назначи лечение.

Лечението се определя в зависимост от причината, предизвикала парализата на нерва, както и от степента на самата парализа.

Колкото по-рано пациентът потърси специализирана помощ, толкова лечението е по-бързо и рисковете от усложнения са по-малки. Колкото по-дълго време нервът е възпален, толкова по-трайни могат да са последствията и уврежданията.

Успоредно с терапията назначена от лекаря – невролог е необходимо да се започне с приложението на преформирани физикални фактори и кинезитерапия.

От преформираните фактори изборът пада на лечение с топлинни процедури, нискочестотните токове, ултразвукова терапия, светлинни процедури и др.

По интересната част от лечението е свързана с кинезитерапията. Основно правило в приложението на кинезитерапия е да се търси симетрия в контракцията на мускулите на двете половини, на фона на която се прави стимулация и улесняване на активността на мускулите на лицето. В зависимост от квалификацията на терапевта успешно се прилагат масажни похвати, техники, но важна част са техниките, процедурите и принципи от проприоцептивното нервно мускулно улеснение (PNF, ПНУ). PNF световно признат метод/подход за лечение на невромускулни дисфункции. Какво представлява част от терапията PNF при фациалис вижте в следващото видео:

Първоначално терапията се прилага от тилен лег на пациента за елиминиране ефекта на гравитацията. Обикновено в зависимост от тежестта на заболяването възстановяването трае от няколко седмици до няколко месеца.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH