Ученическата раница и гръбначния стълб – проблеми и решения

Отново е септември, отново е време за училище и отново започват притесненията на родителите, как децата им ще се справят с тежките си училищни раници. В някои училища вече се осигуряват шкафчета, в които малките ученици да оставят поне част от учебните си пособия, но за съжаление тази практика не е масова. И така, голяма част от учениците поемат към клас, буквално смазани под тежестта на знанията.

Едва ли има човек, който се съмнява, че ежедневното претоварването на костите, ставите и мускулите в ранна детска възраст може да доведе както до временни, така и до хронични проблеми с опорно-двигателния апарат.

Мускулно-скелетната система се развива почти напълно до 18 – 22 годишна възраст, като най-бурният и растеж е в тинейджърска възраст –  точно периодът в който тялото на детето е подложено на ежедневно натоварване от тежката училищна раница.

И ако ежедневното, но умерено физическо натоварване е препоръчително за подрастващите, тъй като прави мускулите по-силни и издържливи, а костите по-плътни, то ежедневното свръхнатоварване е свързано с болка в мускулите и ставите, дискови хернии, деформация на гръбначния стълби и лоша поза.

Защо ученическите раници са толкова голям проблем?

Прекалено са тежки.

Проучвания на експерти показват, че теглото на училищната раница не трябва да надвишава 10-15% от тегло детето. В действителност раниците често са много по-тежки и често достигат до 22-30% от теглото на ученика.

Какво се случва с гръбначния стълб?

Стремейки се да компенсира голямата и неправилно разпределена тежест, гръбначния стълб рефлекторно се навежда напред (флексия).

Гръбначният ни стълб не е напълно прав, а има характерна двойно S-образна форма, ако го гледаме странично (в сагитална равнина) т.е има 4 извивки – 2 кифози (торакална и сакрална) и 2 лордози (цервикална и лумбална). Благодарение на тези извивки той действат като пружина.

При добрата поза, ако погледнем тялото странично (в трансверзалната равнина) не трябва да има отклонения от нормалните физиологините кривини на гръбначния стълб. Правилната стойка трябва да поддържа тези извивки, но не и да ги увеличава.

Наклонът напред на гръбначния стълб, собено ако се повдига и допълнителна тежест, променя естествените извивки на гръбнака, увеличава драстично вътредисковото налягане и води до претоварване на меките тъкани – мускули, сухожилия и лигаменти и на междупрешленните дискове, а това от своя страна създава риск от компресия на нервните структури, които предизвикват болка. Рискът значително се увеличава ако детето носи раницата си само на едно рамо – тогава натоварването е неравномерно и за да се компенсира, се повдига едното рамо, раменният пояс се изкривява, а  гръбначният стълб се усуква.

Раницата не е подходяща или се носи неправилно

В сравнение с останалите ученически чанти, които се носят на едно рамо или през торса, раниците са най-щадящи за мускелно-скелетната система на подрастващите. Двойните презрамки на раницата помагат за по-равномерното разпределение на тежестта върху раменете.

Но и самите презрамки могат да причинят проблеми – когато дълго време се носи тежка раница, презрамките оказват напрежение върху раменния пояс и притискат кръвоносните съдове и нервните структури върху които са разположени. Това може да доведе до болка в раменете, изтръпване на ръцете, намалена или променена сетивнос в пръстите и т.н. Ширината и дължината на презрамките също са от значение – колкото по-тънки и дълги са, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб.

Как да изберем подходяща раница за училище?

Дизайнът, цената и предпочитанията на детето са важни, когато избираме раница за училище, но още по-важна е нейната функционалност и ергономичност.

Съобразете размерът ú с възрастта и теглото на детето. Разбира се, трябва да има място за учебниците, тетрадките, боичките и спортния екип, но колкото по-голяма е раницата, толкова по-голям е шансът в нея да попаднат и допълнителни, ненужни вещи.

Изберете раница с широки и добре подплатени презрамки, както и колан през кръста и/или гърдите – така тежестта ще е възможно по-добре разпределена.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH