6 летни съвета при лимфедем

Лятото е в разгара си и температурите стремглаво се покачват. Ако страдате от лимфедем сигурно сте забелязали, че отокът и съпътстващият го дискомфорт са се увеличили през поседните седмици и месеци. Въпреки че не можете да направите нищо за времето, има някои неща, които можете да направите, за да увеличите комфорта и безопасността си през топлите летни дни.

Ето няколко съвета от нас:

  1. Стойте на хладно

През горещите летни дни, особено в часовете между 11 и 16, когато  слънцето е най-силно, стойте на закрито и в добре климатизирано помещение. Оставете дългите разходки, спорта и срещите с приятели за по-прохладните вечерни часове.

Ако все пак през деня сте прекарали по-дълго време навън и усетите че сте прегрели, незабавно вземете мерки да се охладите. Влезте в по-хладно помещение, повдигнете нависоко  засегнатия крайник  и поставете студена (! Но не ледена), мокра кърпа върху него.

Дори да ви изглежда изкушаваща мисълта да сложите лед върху отока, за да го охладите по-бързо, никога не го правете. Установено е, че когато температурата на кожата и подкожието спадне под 16-17 оС, което се случва когато обтривате с лед, малките лимфатици се свиват и колабират и това допълнително влошава транспортната им функция.

  1. Пазете се от слънчево изгаряне

Целият спектър от слънчеви лъчи (инфрачервени, видими и УВ-лъчи ) проникват в кожата на различна дълбочина и  предизвикват локална хиперемия (затопляне), а при по-дълго излагане на слънце и т.нар. топлинен еритем (зачервяване). Топлинната еритема  всъщност е възпалителна реакция, при която се получава оток, инфилтрация на левкоцити около съдовете, и дори некроза, когато сте прекалили с излагането на слънце.

За да избегнете слънчево изгаряне не стойте дълго на открито и задължително прилагайте слънцезащитни продукти с висок SPF-фактор – над 30-50 според типа кожа и продължителността на излагане на слънце. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитното средство обилно, не само върху засегнатата зона, но и по цялото тяло. Подновявайте предпазния слой на всеки 2 часа, след мокрене, бърсане или обилно изпотяване.

  1. Грижете се добре за кожата

Грижата за кожата е съществена част от ежедневната борба с лимфедема и последиците от него. Важно е кожата в засегнатата зона ежедневно да се измива със сапун с неутрално pH, след което да се подсуши старателно и да се хидратира обилно с подходяща козметика, която да подобри еластичността на епидермиса и да го предпази от напукване. Обърнете особено внимание на кожните гънки – те трябва да се много добре почистени и подсушени, тъй като замърсяването, влагата и триенето създават риск от гъбични инфекции и разязвяване. Желателно е да се избягват козметични продукти с добавени аромати, оцветители и парабени, за да се намали рискът от дразнене и алергии.

  1. Пийте достатъчно вода

Битува погрешното схващане, че при наличие на оток оток не трябва да се пие много вода и дори да се приемат диуретични средства. Това изобщо не е така, що се отнася за пациентите с лимфедем.

Пийте достатъчни течности. Поддържането на добра хидратация улеснява тялото ви да регулира температурата си, а също и не позволява нивото на протеина в междуклетъчното пространство да се повишава. Препоръчително е да пиете вода или охладен чай и да избягвате кафето, газирани и алкохолни напитки.

  1. Внимание към облеклото

През топлите летни дни носете леки, широки, нестягащи дрехи от естествени материи. Заложете на светли цветове, които да отразяват слънчевите лъчи и да не позволяват прегряване.

Редовно перете компресионните си ръкави/чорапи. Колкото и да внимавате, няма как по компресионните средства да не останат следи от пот, слънцезащитни и хидратиращи кремове, репиленти (никога не ги нанасяйте върху и под компресионното средство!) – перфектна среда за развитие на микроорганизми.

Обувките също трябва да са подходящи – да са дишащи за да не запаряват краката и да са достатъчно широки за да не образуват рани и мехури по кожата. Измивайте краката редовно със сапун с неутрално pH, старателно подсушавайте между пръстите и нанасяйте антисептична пудра. Така ще намалите риска от развитие на упорити гъбични инфекции.

  1. Пазете се от насекоми

Комарите и насекомите са неизменен спътник през лятото, но ухапванията или ужилванията им може да са особено неприятни, болезнени и дори опасни.

Освен че се наранява кожата и се нарушава целостта и, чрез слюнката на насекомите проникват микроорганизми, токсини и ензими. Това може да причини локална или обща възпалителна и алергична реакция и да провокира оток или да го влоши значително (еризипел), ако вече съществува лимфедем.

За да се предпазите от насекоми не забравяйте да прилагате репелент винаги, когато излизате навън, а не само когато отивате на разходка сред природата. Третирайте дрежите и кожата си, следвайки инструкциите за употреба, но никога не пръскайте директно върху засегнатата от оток зона или върху компресионното средство.

Когато избирате репелент, за предпочитане са тези без наличие на химикала DEET, затова заложете на продукти подходящи за деца или с натурални съставки, като цитронела, лавандула, лимонов евкалипт. За дома са подходящи електрическите машинки против насекоми.

Ако все пак ви ухапе насекомо, незабавно почистете зоната с дезинфектант на спиртна основа и приложете антибиотичен крем. Ако сърбежът и зачервяването са силни може да вземете антихистамин и нестероидно противовъзпалително средство.

Ако забележите увеличаване на отока, промяна в цвета на кожата, повишена температура или имате симптоми които ви притесняват, незабавно се свържете с лекуващия ви специалист.

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362815

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH