Практическо приложение на кинезитерапия при камшичен удар!

Леките пътно-транспортни произшествия могат да бъдат с доста болезнени последствия за нашия гръбначен стълб. Една от най-честите травми на грънбачния стълб след ПТП е т.н. камшичен удар. Камшичният удар не е клинична диагноза, а показва естеството на травмата, която се е получила, а именно удар отзад или отстрани с друга кола.
Последиците от един такъв удар могат често да доведат до болезнени последици за претърпелите пътнотранспортното произшествие са в рамките на няколко месеца.
Една от причините за това е т.нар. камшичен удар (англ. whiplash).

Какво може да причини този вид травма?

Камшичният удар може да причини разкъсване на връзковия апарат на врата (лигаментите), по-рядко разтягане на кръвоносни съдове, фрактура или счупване на прешлен, но най-често провокира т. нар. централна дискова протрузия. Много често пациентът не усеща нищо на същия ден по време и след инцидента, но на другия ден вратът е скован, болезнен и със силно ограничени движения. Може да се появява силна болка при кихане и кашляне, което е признак за дискова протрузия. Болката и ограничението в движенията може да се задържи от няколко дена до няколко седмици, докато започне бавно подобрение.

Какъв е стандартният подход при добрата медицинска практика след камшичен удар?

В първия момент пациентът може да е силно изплашен и да не разбере веднага ефекта от камшичния удар. Задължително се изпраща за образно изследване (рентгенова снимка, скенер, ядрено магнитен резонанс), за да се види дали няма фрактура на прешлен или прешлени.
След като се установи, че няма фрактура на прешлени (най-добрия вариант) много често се предлага на пациента да носи т. нар. шийна яка. Дотук със стандартната медицинска практика.

Сега на ход е клиничното мислене и терапевтичния подход в кинезитерапията.

Ако резултатът от образното изследване не показва фрактура или друга сериозна травма се прави допълнително функционално изследване на врата. Какво може да покаже това изследване: Ограничените движения във врата и болката при кихане и кашляне ни насочва към вероятен модел на медианна (централна) дискова протрузия, която причинява симптоматиката. Същата клинична картина , както при остро лумбаго в кръста. Внимава се за поява на световъртеж и други необичайни симптоми като мускулна слабост и др.
Според нашата практика носенето на шийни яки не показва добра ефективност в терапията на последствията от камшичния удар, свързани с дискова протрузия.

Нередуцирана дисковата протрузия води до сериозно тензия (обтягане, натиск) върху задния надлъжен лигамент на гръбначния стълб, което би спомогнало до появата на т.нар. ошипяване, което е нормална реакция на организма с цел намаляване болките във врата. Дори лека нелекувана протрузия може да доведе до трайно ограничени ротации или странични наклони на врата и след това е необходимо доста по-продължително лечение (не става въпрос за медикаментозно лечение) за подобряване на движенията във врата.

С какви средства разполагаме като кинезитерапевти за лечението на последствията след камшичен удар?

След като направените образни изследвания, които доказват липсата на фрактура или друга тежка травма в гръбначния стълб можем да пристъпим към мануално-мобилизационни техники във врата. Те са два типа според приложеното терапевтично въздействие: мобилизация или манипулация (мобилизация с импулс). Манипулационните техники в шийния дял се извършват само под тракция на шийния дял. Забранени са всякакви ротационни техники, които могат да навредят на пациента.
Една от прилаганите техники е т.н. Straight Pull по Cyriax, която можете да видите на следващото видео. Техниката е с изключителна сигурност за пациента. Тя се прилага само при наличие на симптоми на дискова протрузия.

След всяка техника се ретестува дали има / няма промяна по отношение на симптоматиката – болка и ограничен обем на движение, както и появата на други нежелани симптоми.

Като заключение можем да допълним, че взаимодействието между различни специалисти като невролози и физиотерапевти би довело до по-бързо облекчаване на симптоматиката на пациенти след камшичен удар, но акцентът трябва да бъде върху „движението“ т.е мобилизиране на гръбначния стълб!

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH