Какво е тендинопатия и как се лекува?

Какво е тендинопатия и какво е лечението ù?

Схващанията сред медицинската общност в България за тендинопатията са свързани с термините тендинит (възпалителен процес) или тендиноза (дегенеративен процес). В тази статия оставяме настрана скъсванията на сухожилията, защото те са краен резултат от съществуваща патология на сухожилието и ще се опитаме да представим най-новите световни схващания за причината за тендинопатията и процесите на рехабилитация.

Тендинопатията или увредата на сухожилията най-често се свърза с претоварване (англ. overuse) и дегенеративни промени. Т.н. overuse tendon injury или увреда след претоварване се свързва най-често с появата на болка, намалена поносимост към двигателни активности и упражнения, както и нарушена функция на горния или долния крайник. Получават се структурни промени, така че сухожилието да не може да поема натоварване.

Увредите на сухожилието могат да бъдат по средата на самото сухожилие (б.а Ахилесово сухожилие), като най- често са в тенопериосталната част (залавното място на сухолието за костта). Най-ярки примери за последното са тендинопатиите на капачката, латералният епикондилит и тези в зоната на тазобедрената става и слабините.

Сумарно натоварването (обем, интензитет, честота), което провокира тендинопатията все още остава неясно¹. Обаче обемът (часовете) и честотата (например тренировки за седмица) на интензивно натоварване могат да играят ключова роля във възможността на сухожилето да поема натоварване, както при здраво сухожилие, така и при сухожилие с увреда.

Въпреки че на практика натоварването играе съществена рола в патологията на сухожилието не са за подценяване гените, възрастта, цитокините, пол, структура на тялото и не на последно място биомеханика на извършваните активности, особено при спортисти.

Какви са основните концепции за тендинопатията и предложена нова цялостна концепция за тендинопатията?

Както споменахме в началото след възпалението, дегенерацията е втората най- вероятна причина за тендинопатията. Тя представлява необратими, дегенеративни промени в клетките и междуклетъчното пространство. Третото виждане, че е нарушно правилното оздравяване на сухожилието, т.е че сухожилието при увреда не се възстановява добре и е налице дезорганизация на междуклетъчното пространство поради прекалена продукция на белтъци (б.а матрикс) и наличие на нефункционална тъкан. Към описаните дегенерация и нарушено възстановяване като причина за тях трябва да включим ненатоварването (Трябва ти почивка ?!?) на сухожилията, което често се предписва от някои медицински специалисти!

Австралийсият физиотерапевт Jill Cook представя обобщен клиничен модел на тендинонпатия, валиден за всяко едно сухожилие и включващ като етапи посочените по-горе причини за тендинопатия².

Как да се справим с тендинопатията?

Болката е водещият фактор при лечението на тендинопатията! Съвременните схващания са свързани с 4- степенен модел на лечение.
1.Изометрични упражнения
2.Бавни концентрични и ексцентрични упражнения
3.Динамично натоварване (нискоинтензивни плиометрични упражнения)
4.Специфични за определен спорт упражнения.

В разрез от познатите у нас концепции за лечението на тендинопатиите вижте в краткото видео какво не трябва да правите при тендинопатия.

Библиография:
1.Cook JL, Purdam CR. Is tendon pathology a continuum? A pathology model to explain the clinical presentation of load-induced tendinopathy British Journal of Sports Medicine, 2009;43:409–16
2.Cook JL, Rio e,Purdam CR, Docking SI. Revisiting the continuum model of tendon pathology: what is its merit in clinical practice and research? British Journal of Sports Medicine, 2016;50(19), 1187-1191

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH