Претоварване и микротравми – честа причина за травми на сухожилията

Тендинитът е възпалително-дегенеративно заболяване, което се появява най-често вследствие на дистрофични изменения, преумора,  кумулиращи се (натрупващи се) микротравми в сухожилията. При тези микротравми по цялата дължина на сухожилието или само в отделни участъци се получават микроразкъсвания. Най-често се засягат инсерциите на сухожилието т.е мястото където сухожилието се залавя коста, тъй като в тези зони има най-голямо напрежение, породено от мускулната активност.

Физиологично при възстановяването на всички меките тъкани, включително и при сухожилията, се преминава задължително през 3 основни стадия на възстановяване:

  1. Инфламаторен стадий (стадий на асептично възпаление) – малките капиляри в засегнатата зона се разширяват,  локалната температура се повишава,  навлизат множество моноцити, фибробласти, фагоцити, които до „почистят“ травмираната зона.
  2. Пролиферативен стадий – увеличаване на фибробластите, започва образуването на фиброзна тъкан, която да замести увредената.
  3. Стадий на ремоделиране – намаление на клетъчната и фиброзна продукция, производство на колаген.

Ако претоварването и микротравмите продължат и по време на тъканното възстановяване,  нормалният оздравителен процес се прекъсва и тъканите не могат да ретенерират напълно и това води до увреждане на сухожилието – тендинит.

Увредата на сухожилията от претоварване (при професии с еднообразни дейности) и преразтегляне (при спортни дейности) е често срещан проблем не само при спортисти, но и при хора с обичайни професии като счетоводители, IT-специалисти, стоматолози и др..

Тендинопатията може да се дефинира като “увреда на сухожилията от прекомерна или екстремна употреба”, което води до болка и ограничена функция на дадения телесен сегмент например лакът (при т.н “тенис лакът), сухожилие на капачката, ахилесово сухожилие.

Разкъсването на сухожилията (частично или пълно) също спада към травмите на сухожилията, но тук имаме нарушване целостта на сухожилието. В голям процент руптурите на сухожилията са предшествани от дегенеративни/дистрофични процеси, които често са последици от микротравми върху самото сухожилие (от често повтарящи се дейности и/или при спорт).
Тази предварителна промяна на сухожилието е предпоставка то да не може да понесе адекватно опъна от мускулите при мощни и резки контракции на съответните мускули.

Пример: често срещани разкъсвания на ахилесовото сухожилие и при бивши спортисти, които вече не са в професионалния спорт, но при игра на футбол могат да разкъсат ахилеса.

Употребата на анаболни средства също увеличава риска от тежки увреди на сухожилията(частични и пълни руптури), тъй като се нарушава физиоогичното съотношение мускул-сухожилие. Конкретната причина за скъсвания на сухожилията са резките максимални мускулни контракции при хвърляния, спринтове и др.

Каква е терапията?

При неоперативната терапия (когато е показана) използваме пасивни модалности като високоенергиен лазер (HIL laser 7-15W), ударно-вълнова терапия (shock wave therapy). Не забравяйте активните упражнения. Те са свързани с изометрични и ексцентрични контаркции от адекватни изходни позиции на пациента, контролирани от специалист.

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH