Няколко причини за болка и скованост в мускулите на задното бедро

Ишиокруралните мускули или задното бедро (англ. Hamstrings) са група от 3 мускула, които минават по протежение на задната част на бедрото, от седалището до точно под коляното.

 Мускулите на задното бедро не са най-активни при стоене или ходене, но са много активни по време на дейности, които включват сгъване/разгъване на коляното, като бягане, скачане, клякане и катерене.

Травми мускулите на задното бедро често се случват по време на внезапни, мощни движения, като спринт, хвърляне или скачане, които разтягат сухожилията или мускулите ви. Увредата може да се случи и постепенно при по-бавни движения, както и при други дисфункции в мускулно-скелетната система на човека.

Повтарящото се нараняване е често срещано при  спортисти, тъй като е по-вероятно да нараните задното бедро, ако сте го наранявали и преди.

Какво обаче стои зад повтарящите се травми/ болки/ скованост на мускулите на задното бедро?

след навяхване на глезена – преместване на главата на  малкия пищял в посока ходилото и по този начин промяна в ъгъла на теглене на m.biceps femoris, както в залавното така и в началното място на мускула.

увеличена външна ротация в тибио-феморалната става. Обичайно съотношението между външната и вътрешната ротация в колянната става е 2:1. Често при млади пациенти (по-голямата част жени) се наблюдава ограничена вътрешна ротация и увеличена външна (1:4). Това води до дисбаланс между самите ишиокрурални мускули като m.biceps femoris e с повишен тонус, а m. semitendinosus и m.semimembranosus не са толкова активни.

 работещи на бюро хора с обща скованост. Обичайно тези хора имат и скованост на ишиокруралните мускули, най-чето мъжете. Това увеличава риска от травми на тези мускули при по-интензивен спорт без предварителна подготовка и прогресивно натоварване.

торзия (усукване) на таза (унилатерално, от едната страна). Тъй като едното залавно място на ищиокруралните мускули е на таза, всякакви усуквания, приплъзвания в зоната на крилата на таза и самия него водят до промяна в работата на тези мускули.

липса на пропадане на таза (pelvic drop), което се заменя с ротации на трупа при ходене и тичане (само ротация с лумбалния дял). Нормалното пропадане на таза е от около 3-4-5°. Увеличената ротация на трупа пък увеличава риска от претоварване на ишиокруралните мускули особено в маховата фаза на бягането

– протекция на сакралния плекус / седалищния нерв + перонеалния нерв (мускулите защитават нервите). Мускулите на задното бедро са едни първите, които стават стегнати при проблеми в кръста, тъй като протектират нервите излизащи от лумбалния дял от нежелани обтягания в моментите, когато има компресия на нервни структури в гръбнака.

модел на тичане различен от екстензия в ТБС. Екстензионният модел на долния крайник е изключително важен за генериране на сила особено бягане. Липсата му води до претоврване на мускулите и сериозен разход на енергия и съответно повишен риск от травми

Интересно видео за това как да подобрите мобилността в задното бедро или ишиокруралната мускулатура:

Част от терапевтичния подход при увреди на ишиокруралната мускулатура са апликациите от кинематик тейпинг. Повече за тях ТУК

Библиография:

  1. Специализиран следдипломен курс: “Анализ и терапевтичен подход при най-често срещаните травми”. Преподавател Джон Лангендоен 8-10.12.2023г.
  2. https://compedgept.com/blog/common-running-form-errors/

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH