Възпалението – важен и незаменим фактор при тъканното възстановяване

При травма на меките тъкани, независимо от причината, възстановяването задължително преминава през няколко стадия.

Остър или стадий на възпалителния отговор -първите 48 часа след травмата.

Има клетъчни и хуморални реакции. Образува се хематом заради ексудация на клетки и течности. Започва фибробластна активност. Има симптоми на възпаление – зачервяване, оток, температура, болка и нарушена функция. При движение се появява  мускулен гард още преди да се достигне възможния обем на движение.

Възпалението е локална защитна реакция, която се причинява от травма или тъканно увреждане и има за цел унищожаване, отделяне и изолиране както на вредните фактори, така и на увредената тъкан.

Възпалението е част от сложна биологична реакция на тъканта към вредни стимули като патогенни вещества, унищожени клетки или вещества, които причиняват дразнене. Това е защитна реакция, която включва имунни клетки, кръвоносни съдове и молекулярни медиатори.

Възпалението е нормално, необходимо и се контролира от цитокини и широка гама от химически медиатори.

Ролята на възпалението е да елиминира първоначалната причина за тъканното увреждане, да почисти мъртвите клетки и тъканите, които са били увредени от първоначалния инцидент и възпалителната реакция, и да започне заздравяването на тъканта.

Фагоцити търсят и намират бактерии – Те са първата линия на защита срещу инфекция.

Те достигат до увредената тъкан няколко минути след началото на възпалението.

Подостър  – от 10 дни до 6 седмици след травмата.

Възпалението има незабавно въздействие (стартиране) на следващата фаза (пролиферация). Започва да се синтезира и отлага колаген. Производството на колаген от фибробластите се ръководи от цитокини и други медиатори от възпалителната фаза и зависи от кислорода (аеробен процес).

Разраства се мрежата от капиляри. Мускули и кожа зарастват за 5-8 дни, а сухожилията и лигаментите за  4-5 седмици. Съединителната тъкан, която се формира на мястото на нараняването още е много тънка, не е добре организирана и ако се натовари може лесно да се увреди.

Възпалението и болката постепенно намаляват, а обемът на движение се увеличава. Болка се появява значително по-късно – при достигане на тъканно съпротивление.

Хроничен – през този период се оформя цикатрикса.

Вече няма възпаление, но все още функцията е нарушена. При натиск се появява болка, силата и ОД са намалени.

Хронично възпаление

Ако върху новооформеният цикатрикс се окаже стрес или натоварване, възпалителния процес може да стане хроничен. Започва пролиферация на фибробласти а зреещият колаген дегенерира и новата тъкан отслабва.

Няколко часа след натоварване се увеличават болката, забервяването, отокът и мускулният гард.

Хронична/интермитетна /болка

При микротравми или претоварване с времето структурата на тъканите се променя, те отслабват и се появява хронична възпалителна реакция. Същото може да се случи и при травма, която е последвана от постоянен микротравматизъм или прекалено рано са започнали интензивни натоварвания. Хронична болка се появява и при травма на зарастнал цикатрикс, тъй като той е с променена структура и не може да поема натоварване като околната тъкан.

Някои фактори могат да влошат състоянието. Такива са например дисбаланс в околоставните мускули; рязко и силно ексцентрично натоварване на мускула; костни деформации или нестабилност, които водят до промяна в механиката на ставите; прекалено рано връщане към интензивна активност; дълго заемане на принудителна неергономична поза; възрастови дегенеративни изменения на тъканите, осифициращ миозит и др.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH