Какво представлява манипулацията в мануалната терапия?

Основната цел на манипулацията (англ. high velocity low amplitude thrust, HVLA Trust) и на всички рехабилитационни програми за ранно лечение е да се предотврати развитието на хронична болка във всички дялове на гръбначния стълб.

Какво се случва, когато правим манипулация?

Манипулацията има два основни ефекта:
o Намаляване на дисковия бълджинг / протрузия
o Неврофизиологични механизми, на които се опира манипулацията: механорецепторите в ставната капсула и лигаментите на гръбначния стълб се стимулират от напрежението (тензията), създадено от манипулацията.

Показания за извършване на манипулация:

Основното показание според известния английски ортопед хирург Джеймс Сириакс е „Всяка дискова протрузия при липса на противопоказания“

Протрузията за предпочитане да е ануларна (пръстенът на диска в по-голяма степен осъществява компресия върху нервните структури) , не твърде голяма (не трябва да има двигателен или сетивен дефицит) и да не е прекалено излезнала странично (латерално). Пациентът също не трябва да бъде “невротичен”.

Илюзия е да се смята, че манипулацията работи при всички пациенти. Най-общо казано, намаляване на протрузията чрез манипулация е възможно при 2/3 от всички случаи на болки в кръста и при 1/3 от случаите на ишиас. Всъщност това от биомеханична гледна точка е логично: колкото по-странично е протрузията, толкова повече трудно се намалява. Не забравяйте, че в случай на странична протрузия с натиск върху нервно коренче съществува механизъм на спонтанно излекуване, но пациентът трябва да следи за поява на двигателен дефицит (пареза)!!!

Така че не на всеки пациент може да се помогне с манипулация. За да разберете за кои случаи са подходящи манипулация и кои не, интерпретираме данните от анамнезата и клиничния преглед

Основните манипуалционни техники са:

– Ротационните. Една от най-ефективните ротационни техники е Leg Over. Тази манипулация е често използвана техника в съвременната ортопедична медицина Cyriax. Основната цел е да се намали малка протрузия. Вижте в следващия клип:

– Екстензионните.

Манипулацията е противопоказана в следните случаи:
o Ако причината за болка не е дискова протрузия
o Ако момента на посещение на пациент няма протрузия. Така наречената „профилактична“ манипулация няма смисъл
o Всяка ситуация, при която има твърде много напрежение върху задната надлъжна част
лигамент
o Болки в слабините т.е симптоми или признаци от дерматом S4.
o Двустранен ишиас
o Клаудикацио. Ттук историята е типична. Едно- или двустранен ишиас след кртко ходене.
o Използването на антикоагуланти е абсолютно противопоказание. При снемане на анамнеза винаги питаме за употребата на лекарства. В най-малкото съмнение относно ефектите на лекарството, физиотерапевтът трябва да попита лекуващия лекар. Никога не трябва да се поема рискът от интраспинален хематом.
o Продължителното лечение със стероиди, водещо до остеопороза, също е противопоказание за манипулационна техника с използване на бедрото като лост.
o Всяка скорошна коремна/гръдна операция
o Бременност. Без манипулация през последния месец. без техники изискващи лягане по корем.
o Невротичен/хипохондричен пациент. Такъв пациент винаги реагира неблагоприятно на манипулативно лечение.

И не забравяйте, че ако решите да ходите на чекръкчия трябва да сте сигурни, че написаното по-горе е било съобразено и не сте намерили облекчение на болката от медицински специалист – лекар или физиотерапевт. Не на последно място ВИЕ също сте отговорни за това да нямате болки в гръбначния стълб (Ергонимия и дорбра физическа активност)

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH