Лечение на хематом с приложение на еластичен кинематик тейпинг – клиничен случай

На всеки от нас се е случвало да падне, да се удари или дори без да забележи да получи някоя и друга синина по тялото си – хематом.

Какво представляват хематомите и защо се получават?

Хематомът всъщност е вид вътрешен кръвоизлив, при който има нарушение на целостта на кръвоносен съд и кръвта се е изляла не на повърхността на кожата, а в междуклетъчното или междутъканно пространство. Това обичайно се случва след някаква травма – падане, удар, стъпване накриво, но понякога може да се получи дори при едно банално кихане.

Колко ще бъде голяма синината (хематомът) зависи от много фактори, като например  силата на удара, мястото на травмата, здравословното състояние и възрастта, фактори на съсирването на кръвта, вида и размера на увредения кръвоносен – дали е капиляр, вена или артерия. Кървенето може да бъде съвсем леко и да причини малка и бързо разнасяща се синина, която често изобщо не забелязваме, но може да настъпи сериозен кръвоизлив, който да е силно болезнен и да затрудни значително движението и възстановяването.

А как се лекуват хематомите?

В зависимост от вида, причината и локализацията има различни варианти за повлияване на хематома и за по-бързото му разнасяне. Често използван в нашата практика метод е поставянето на т.нар лимфатичен тейпинг.

В тази статия ще ви представим клиничен случай на пациент  със значителен хематом в областта на седалището, получен в следствие на травма (падане). Клиничният случай обхваща остър и подостър период, при които е налична болка и невъзможност от страна на пациента да заема комфортно обичаен седеж.

История на проблема: Пациентът Димитър 68г. е пациент претърпял инсулт. В резултат на невъзможността да контролира левия си крак и нарушената стабилност на тялото, в опит да седне на стол пада и се удря в седалището. Няма наличие на фрактури, в рамките на седем дни се появява значителен хематом, който обхваща зоната на седалищния мускул и слиза странично по крака.

Терапия: Направени са необходимите изследвания за наличие на фрактури. За облекчаване на болката и невъзможността да заема седеж поради огромния хематом, прилагаме функционален лимфатичен тейпинг с цел подпомагане работата на лимфната система. Поставянето на такъв тейпинг изисква познаване на хода на лимфните съдове и прилежащите им лимфни възли!


Фигура 1 Показва наличието на над седемдневен хематом в седалищната област ПРЕДИ приложението на лимфатичен тейпинг. Поглед отзад Дата: 11.03.2022

   

Фигура 2 a/b Показват началната позиция и как е поставена апликацията от лимфатичен тейпинг. Дата: 11.03.2022

 

   

Фигура 3 а/b Показват резултата и съответно подобрението от лимфатичния тейпинг. Виждат се ясно местата, където са били „пипалата“ на лимфатичния тейпинг. Поглед отзад и странично-външно. Дата: 14.03.2022

Фигура 4 Показва и потвърждава резултата и съответно подобрението от лимфатичен тейпинг. Виждат се ясно местата, където са били „пипалата“ на лимфатичния тейпинг. Дата:19.03.2022

Фигура 5 След 13 дена от началната апликация се вижда положителния ефект от функционалния лимфатичен тейпинг. Поглед от външната страна. Дата:24.03.2022

Какви са резултатите от функционалния лимфатичен тейпинг само за 13 дена видяхте на снимките. Когато следваме принципите на поставяне на еластичен тейпинг и прилагаме клинично мислене, резултатите са налице. Оставаме на вас да прецените дали лимфатичния тейпинг помага!

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH