Кои тестове са полезни, когато тестуваме лумбалния дял на гръбначния стълб?

Кои тестове са полезни, когато тестуваме лумбалния дял на гръбначния стълб? 

Болките в гръбначния стълб и по-конкретно в кръста са често срещани в нашата клинична практика. Когато в нашата практика дойде пациент с оплаквания от болки в лумбалния дял един от основните проблеми е от диагностична гледна точка. Понякога достигането до правилна хипотеза / диагноза за причината за болката зависи само и единствено от нас като специалисти.

В някои учебници свързани с диагностиката на болките в лумбалния дял има описани между 20 и 30 теста. Има голямо разнообразие от диагнози в областта на мускулно-скелетните дисфункции, някои от тях са валидни, други са просто резултат от “пожелателно мислене” и не се основават на надеждна научна подкрепа.

Основният въпрос е, разбира се, кой инструмент (и) използваме, за да достигнем до правилна диагноза? Дали тези инструменти са валидни? И ако стигнем до хипотетична диагноза, каква е клиничната стойност на нашата хипотеза?

Имайте предвид, че стойността на един единствен положителен тест е нула. Винаги търсим конкретни групи от положителни и отрицателни тестове, за да можем да интерпретираме клиничната картина по надежден начин.

Безполезно е да се направят „прекалено много тестове” на пациента. Всъщност многото мануални (палпаторни) тестови процедури (например дали има сегментарна „хипер-хипо мобилност“) изглежда имат много лоша валидност, така че трябва се съсредоточим върху онези тестове, които наистина ми помагат да достигнем до релевантна диагноза.

Важно е да обобщим “цялостната картина, пакета”, т.е. данните от анамнезата, функционалния преглед; в някои случаи могат да бъдат полезни ще бъдат и данните от образните изследвания.

Наложително е да поставяме под въпрос целия процес на функционално изследване по всяко време: наистина ли тестувме това, което мислим, че тестуваме? Наистина ли усещаме тази предполагаема хипомобилност или по-скоро си мислим, че я усещаме? Дали когато правим манипулация я правим само на сакроилиачните стави или на фасетните стави или имаме ефект върху повече структури?

Кои тестове са полезни, когато тестуваме лумбалния дял на гръбначния стълб? Вижте в следващото видео  как протича изследването на пациент при болки и дисфункции в кръста според правилата на Ортопедична медицина Cyriax:

Първият за 2022г. официален курс по Ортопедична медицина Cyriax на тема “Клинично мислене и манипулации за гръбначния стълб” ще се проведе на 16-19.06.2022 в София. Повече информация ТУК

За въпроси и запитвания: info@physioactive.bg или 0887 544 955 Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия; Сертифициран Cyriax Терапевт.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH