Болка в раменната става може да се дължи на вторичен импинджмънт синдром

Синдромът на притискането в раменната става (англ. Shoulder Impingement) е една от най-честите причини за болка и дисфункция в областта на рамото.

Честота на проява: между 44% до 65% от визитите при специалист при болка в рамото са от т.н. shoulder impingement ( източник: van der Windt, D.A., et al., Shoulder disorder in general practice: prognostic indicators of outcome. British Journall of Gen. Practice 1996; 46:519-523)

Описание: Импинджмънтът представлява механично притискане на сухожилието на m.supraspinatus, субакромиалната бурса и дългата глава на m. biceps brachii между главатa на раменната кост (humerus) и свода на лопатката (coracoacromial arch) поради неправилна централзация на главата на раменната кост по време на движение. Това води до възпаление на тези структури и болкова симптоматика.

 

Рискови фактори: спортове с повдигане на ръката над главата (тенис, плуване, волейбол и др.); увеличена гръдна кифоза / намалена мобилност в торакалния дял на гръбначния стълб; слаба мускулатура стабилизираща/движеща лопатката и др.

Признаци и симптоми: Остра болка при натискане с пръсти (палпиране) в зоната по свода на раменната става(признак за остър бурсит), отзяване на лопатката при повдигане на ръката, болка само в определен диапазон на повдигането на лопатката; болка при изометрични тестове за мускулите от ротаторния маншон.

Терапия: мобилизация на ставата; високоенергиен лазер в остра фаза; еластичен тейпинг; засилване на стабилизаторите на лопатката; засилване на мускулите от ротаторния маншон; намаляване тонуса на вътрешните ротатори в раменната става; правилно позициониране на лопатката.

За контакти: Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия.
0887 544 955

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH