КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ : ПРОТИВООТОЧНА ТЕРАПИЯ ПРИ ОТОЦИ НА ДОЛНИ КРАЙНИЦИ С ТРУДНО ЗАРАСТВАЩИ РАНИ

Клиничен случай : противооточна терапия (МЛД,  компресионно бандажиране и компресивни чорапи) при  пациент с  оток на двата долни крайника  и усложнения – назарастващи рани и лимфорея (изтичане на личфна течност) поради флеболимфедем.

Отокът е двустранен, тоест засяга в различна степен и двата долни крайника, като обхваща предимно горна (дорзална) повърхност на ходилата, глезените и подбедриците и в по-малка степен бедрата.

Анамнезата е снета по данни на пациента – С.Б., мъж на 66 години с оток на двата долни крайника с давност над 10 години.

Отокът е възникнал бавно и постепенно. Преди10-15 години пациентът за първи път  забелязва възникване на отоци около глезените и горната повърхност на ходилата. Отоците са по-изразени вечерно време, а сутрин и след почивка с вдигнати крака намаляват. С течение на годините отоците обхващат и подбедриците, като по-засегнат е левият крак. През последните 2-3 години се появяват зачервявания, обриви и рани, които трудно зарастват и често се разязвяват и възпаляват. Болката постепенно се засилва, а движението се ограничава до степен пациента драстично да намали ежедневната си активност.

През този период от време няколко пъти се е налагало антибиотично лечение – с локални и системни антибиотици, поради остро възпаление на раните.

Намалена физическа активност, ежедневната статична позиция  водят до трайно увреждане на кръвоносните съдове на долните крайници- разширени вени и тромбоза, които от своя страна са причина за възникване на оток (флебедем) и незарастващи рани.

Ако едем, възникнал поради венозно заболяване (флебедем), не се лекува, това води до претоварване на лимфната система в дългосрочен план. Тъканта в засегнатите зони се втвърдява и се развива флебо-лимфедем.

При първата среща с пациента на  21.11.2023 беше свалена анамнеза и беше направен преглед, включващ оглед, палпация, сантиметрия и тест на Stemmer.

 

        

Фиг.1 – Долните крайници са със значителни отоци и кожни изменения. Кожата е възпалена, зачервена и с незарастващи рани по подбедрицата 

 

 • Отокът засяга и двата долни крайника, което не е класическият случай на лимфедем (по определение лимфедемът засяга само единият крайник или е асиметричен, за разлика от венозните или бъбречни отоци, които засягат крайниците симетрично). В този случай обаче става въпрос за флебо-лимфедем. Това състояние се появява почти единствено на краката и често засяга едновременно и двата долни крайника. Тъй като лимфедемът е вторичен, отоците може да са асиметрични -с различна големина, не се развиват едновременно, а един след друг и реагират различно на противооточната терапия.
 • Резултатите от сантиметрията показват че отокът е най-изразен е взоната на ходилата, глезените и  подбедриците и в по-малка степен в областта на колената и бедрата.
 • Отоците значително намаляват подвижността в глезенните и коленните стави и  оказва допълнително негативно влияние върху качеството на живот – пациентът трудно си обува обувките, трудно ходи иизкачва стълби.
 • Пациентът има чувство за тежест, опъване и дискомфорт в крайниците. Това усещане се  дължи на големите отоци и преразтягането на кожата, което провокира дразнене на сетивни рецептори в кожните слоеве.
 • Има големикожни промени  – кожата на подбедриците е силно зачервена и пигментирана, лъскава, суха и болезнена заради вътрешното напрежение на тъканите. Има дълбоки и възпалени рани, които не могат да зараснат поради постоянното напрежение в тъканите и постоянното отделяне на лимфа (лимфорея).
 • Отокът е много твърди е абсолютно невъзможно да се повдигне кожна гънка в засегнатата зона;
 • При повдигане на крайника и покой отокът не спада;
 • При натиск с палец в зоната на отока за 10-15 секунди се образува малко хлътване. Това обаче не означа, че няма оток. Напротив-оток има но в зоната има толкова големи промени, че тъканта е станала ригидна и твърда.
Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare28,330
Глезенна става под глезените31,933,4
Глезенна става –през пета37,941,4
Подбедрица на 10 см под ръба на капачката44,150,1
Колянна става46,353
Бедро на 10 см над капачката52,657,6

Таблица 1. – Резултати от сантиметрия при първо посещение 

 

Терапия

На база на анамнезата и общото състояние, съвместно с пациента взехме решение да проведем интензивна противооточна (деконгестивна) терапия – 8  процедури в 8 последователни дни, като първия ден започнахме с бандажиране на левия, по-оточен крак.Тъй като пациента понесе отлично След този период направихме измерване и поръчка за компресионни чорапи, които да носи ежедневно за поддържане на постигнатия ефект. В период от 2 седмици, докато бъдат изработени и доставени компресионните чорапи, продължихме да правим дренаж и бандажиране по 2 пъти седмично.

Противооточната терапия включва лимфен дренаж, грижа за кожата и раните компресионно бандажиране и упражнения за лимфната система.

Терапията комбинира следните методи: 

 • Ръчен лимфен дренаж (англ. MLD, не е масаж)– специализирана техника, чрез която се стимулират лимфните възли и се предизвикват ритмични контракции на лимфната система, като по този начин се насочва, избутва и подобрява придвижването на застоялата в междуклетъчното пространство лимфна течност от увредената част на тялото към области, където лимфната система функционира нормално.
 • Грижа за кожата– поради влошеното състояние на кожата и незарастващите рани, правилното им обработване е изключително важна част от терапията с оглед на риска от възпаление и инфекции. Раните ежедневно се обработват с подходящи антисептици и локални антибиотици, поставя се стерилна превръзка и чак тогава се преминава към бандажиране.

Фиг.2 – Ежедневно обработване на раните и поставяне на стерилна превръзка под компресионния бандаж/чорап

 • Бандажиране

След лимфния дренаж поставяме циркулярно многослойни бандажни превръзки (текстилни еластични превръзки с различна ширина) и меки подложки под еластичните превръзки за по-равномерно разпределение на налягането. В този случай трябваше да бандажираме и двата крака до коляното.  През първия ден бандажирахме само единия (този с по-голям оток) за да свикне пациента с усещането и за да видим как реагира на терапията. Тъй като реагира отлично и нямаше никакъв серозен дискомфорт, от втория ден започнахме да бандажираме и двата крака.

Фиг.3 – Компресионно бандажиране -първоначално само на единия, а от 2рия ден и на двата крака

Компресивното бандажиране не позволява на лимфната течност да се върне отново в зоните, от които е била изтласкана, и така подпомага правилната моторика на лимфната система и се задържа ефектът от мануалния лимфен дренаж. В същото време бандажирането помага и при заздравяването на раните, тъй като намаляването на отока облекчава напрежението в тъканта и позволява зарастването.

 • Компресионни чорапи–  като поддържащо средство избрахме плоско тъкани компресионни чорапи с 2-ра степен на компресия (20-25 mg mmHg) до нивото на коляното. Този тип чорапи се изработват индивидуално, по размерите на конкретния пациент. Те имат ниското налягане в покой, което улеснява обличането и свалянето, но имат високото работно налягане т.е повишена компресия по време на движение. В конкретния случай се спряхме на чорапи до коляното.

 • Упражнения комплекс от ежедневни физически активности, като започнахме с по-леко натоварване и постепенно го увеличихме, което дава възможност на лимфната система да се адаптира към по-интензивна активност. При извършване на активни и повтарящи се движения със засегнатия крайник, мускулните контракции играят роля на естествена мускулна помпа, която подпомага отичането на лимфната течност и намаляването на отока. Упражненията се изпълняват сутрин и вечер, задължително с поставено компресивно средство.

 

Резултати от терапията

В края на терапевтичен  курс са отчетени значимо намаляване на отока, подобряване на обема на движение в ставите, почти пълно зарастване на раните, намаляване на чувството за болка, тежест и опъване.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare2828
Глезенна става под глезените26.627.1
Глезенна става –през пета3838.7
Подбедрица на 10 см под ръба на капачката26.327
Колянна става3939.2

 Таблица 2 – Резултати от сантиметрия след приключване на интензивния терапевтичния курс

Фиг3. Намаляване на отока след прилагане на противооточна терапия

 

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362815

 

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH