Лимфедем и пътуване със самолет – рискове и превенция

 Често след дълго пътуване, независимо дали е с автомобил или със самолет, с изненада откриваме, че краката и стъпалата ни са отекли.

Обикновено това не е сериозен проблем и неприятните усещания като подуване, болка, тежест са само временни и бързо отшумяват.

При пациентите с лимфедем и флеболимфедем, и склонните към развитие на този тип проблеми, отоците при пътуване (особено със самолет) са сариозно предизвикателство, което не бива да се пренебрегва. Основният проблем е, че ако при хората със здрава лимфна система отоците биха се разнесли от самосебе си, при тези, чиято лимфна система е компрометирана и с нарушен транспортен капацитет, наличните и без това отоци в крайниците ще се увеличат значително и  състоянието ще се задълбочи.

При продължително пътуване, особено със самолет, има редица фактори, които влияят върху това колко бързо или бавно се движи лимфната течност в тялото.

Нека видим кои са основните проблеми при пътуване със самолет…

Надморска височина

Въпреки, че кабината на самолета е под налягане, то е значително по-ниско от това, което е обичайно за телата ни. Ниското налягане в кабината се отразява на налягането вътре в самите тъкани – нивото на кислород в кръвта спада, което ни кара да се чувстваме по-летаргични, но освен това стените на кръвоносни съдове се отпускат и стават по-пропускливи, което  пък води до нахлуване на повече течност в тъканите и съответно до поява (или увеличаване) на оток.

Обездвижване

В зависимост от дестинацията, продължителността на едно пътуване със самолет може да се увеличи зловещо, ако прибавим пътуването до летището, чекиране на багаж, прекачвания и т.н. И през цялото това време сме седнали или прави, но краката ни са обездвижени.

Въпреки всички усилия е трудно да ставаме и да се движим по време на полета, което означава, че нашите мускулни са неактивни за дълги периоди от време.

От всички механизми, които имат отношение към движението на лимфната течност, мускулно-скелетната помпа е най-мощен и най-значим – отговорна е за 1/3от общата лимфна циркулация.

Мускулно-скелетна помпа се нарича движението на кръвта във венозните съдове, както и на лимфата предизвикано от контракцията (свиването) на група мускули. При движение, когато мускулите са напрегнати, те увеличават значително обема си и притискат кръвоносните и лимфни съдове, които се намират между тях. Тази компресия предизвиква изтласкването на кръв/лимфа от съдовете нагоре в посока към сърцето. Това изтласкване нагоре се подпомага значително от клапите, които се намират както във венозните така и в лимфните съдове и когато се затворят не позволяват на течността да се връща надолу.

Допълнителна активност преди и след полети

Дните преди и след пътуването са съпроводени с множество допълнителни действия,  като опаковане на багаж, почистване на дома, вдигане и пренасяне на тежките куфари, натоварване на багажа и т.н.

 Всички тези дейности натоварват допълнително тялото за кратък период от време, което може да доведе до увеличаване на отока.

Дехидратация

Нивото на влажност в кабината на е много ниско, което кара кожата и тялото да се дехидратират. И ако си мислите, че обезводняването на организма означава намаляване на отока, много грешите?

Дехидратацията всъщност може да влоши състоянието при лимфедем, тъй като тялото рефлекторно се опитва да задържи течността.

В допълнение към това, по време на път по-често се консумират готови и пакетирани храни с високо съдържание на сол, както и напитки съдържащи кофеин, които допринасят за дехидратацията на тялото.

Това означава ли, че хората с лимфедем не трябва да пътуват със самолет?

Не!

Лимфедемът е хронично състояние, което продължава през целия живот и не е възможно, а и не е необходимо да се отказвате напълно от пътуванията.

Било то по работа или за удоволствие, пътуванията са неизменна част от живота и ако ги избягвате, това ще ви донесе само негодувание. Затова, не е необходимо да се отказвате от пътуаванията, а просто да вземете някои превантивни мерки за намаляване на риска от отоци при пътуване.

Носете подходящо компресионно облекло!

Компресионните облекла –  чорапи или ръкавици са изключително важна и неотменна част от терапията при пациентите с лимфедеми. Те  поддържат функцията на лимфната система и не позволяват събиране на лимфна течност в периферните части на крайниците.

По време на път компресията ще увеличи тъканното налягане, и ще предотврати натрупването на течност в тъканите. Компресионните облекла също ще направят мускулите  по-ефективни при изпомпване на лимфата, когато се движим. Компресионното облекло трябва да е правилно подбрано – с точен размер и степен на компресия, тъй като неподходящото  компресионно облекло може да е по-опасно и да влоши състоянието на отока  дори повече от липсата на компресия.

Движете тялото и крайниците си

Възползвайте се от възможностите на мускулно-ставната помпа да изтласква течността, натрупана в тъканите обратно към сърцето. За да стимулирате лимфните си пътища, движете тялото и крайниците си при всяка възможност – ставайте и сядайте от мястото си, марширувайте на място, повдигайте се на пети и на пръсти, раздвижете кръста и врата, направете няколко кръгчета с рамене и се протегнете с ръце към тавана.

Дишайте дълбоко

При дишането (особено при диафрагмалното) налягането в гръдния кош периодично се променя – става ниско при вдишване и високо при издишване.

При вдишването диафрагмата се свива и се спуска надолу към коремната кухина, а при издишване се повдига нагоре, като по този начин се променя налягането и в коремната кухина и във вътрешните органи, включително и в най-големия лимфен колектор – Cysternа chyli.

При всяка промяна на налягането се създава ефект на помпа и лимфната течност се изтласква обратно към сърцето.

Опитайте се, по време на полета, на всеки час да правите по 10-15 бавни, дълбоки вдишвания.  Дълбокото дишане също така повишава нивата на кислород в кръвта, което може да помогне за борба с умората.

Намалете натоварването на тялото си преди пътуването

Вместо раници и чанти, които да носите на гръб или в ръка използвайте куфар с колелца или транспортна количка, която да бутате. Постарайте се ръчният ви багаж да остане възможно най-лек, като сложите в него само най-необходимото, за да намалите тежестта, която мъкнете през летището. 

Опитайте се да приоритизирате какви домакински дейности трябва да се свършат, преди да тръгнете и какво може да изчака до завръщането ви, така че да не претоварвате излишно тялото си.

Поддържайте хидратацията

Уверете се, че  винаги имате бутилка с вода под ръка и си напомняйте да отпивате по няколко глътки на всеки 15-20 минути.

Опитайте се да избягвате алкохола и кофеина, както и солените, опаковани храни, тъй като те допълнително дехидратират тялото.

Самодренаж преди и след пътуването

Обикновено отокът, който се е образувал по време на пътуването се разнася в рамките на 48 часа. Ако страдате от лимфедем и риск от лимфедем, е препоръчително да направите сами дренаж на засегнатия крайник според инструкциите на вашия терапевт. Това ще помогне на отока да се резнесе, ще намали чувството за болка, опъване и тежест, и ще ви предпази от усложнения.

 

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362815

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH