При болки в гръбначния стълб НЕ бързайте с ЯМР-то или другите образни изследвания, а се доверете на вашия специалист, който МИСЛИ!

Образните изследвания при проблеми на гръбначния стълб не само в България, а и по целия свят  са основно няколко – рентгенова снимка, компютърна томография (скенер) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Честа практика при болка в кръста особено при млади и активни хора е да се бърза за диагностициране чрез ядрено-магнитен резонанс. През последните две десетилетия  стана “модерно”, да се правят образни изследвания при всяка болка в кръста, врата или гърба. Какво показва нашата практика. Образните изследвания няма да напрвят специалистите “по-умни”, напротив изпращането на всеки пациент  за “резонанс” или друго образно изследване  в течение на времето нарушава правилния клиничен подход към пациента от страна на нас специалистите и на практика елиминира т.н. клинично мислене.

Какво имаме предвид?

Няма сто начина да получите болка в кръста. Обичайните клинични картини при пациенти с болка в кръста, често са свързани с обичайно познати за специалиста признаци и симптоми.

Например 80-90 % процента от болките в кръста са с произход дискова протрузия.

Разбира се клиничната картина на острата силна болка в кръста е разпознаваема за добрия специалист, също както и болката, която нашите пациенти наричат “хронична”

Идентифицирането на свързаните с възрастта промени на ЯМР  на гръбначния стълб обаче понякога се превръща в изходен път при много медицински консултации. Изглежда наличието на възрастови промени оправдава необходимостта от ЯМР.

При един 40 годишен пациент например е нормално външно да се открият бръчки на лицето и други възрастови промени, които няма да ги открием при 20 годишен  пациент.

Всеки остарява. Както и нашите вътрешни структури. Външните ефекти от стареенето като бръчки, отпуснатост, побеляване, оплешивяване са нормални. Те обикновено не се вземат предвид при рутинни клинични консултации. Когато пациент идва за консултация, не правим забележка, че е сбръчкан или плешив. Въпреки това изглежда приемливо да се погледне ЯМР  на  гръбначния стълб с естествени промени, свързани с възрастта, и да се нарече „дегенеративно дисково ЗАБОЛЯВАНЕ”.

Това често е причина за недобросъвестни колеги да започнат да ограничават пациентите от любим спорт, активност или хоби!

Хей, дори и спортистите на 20 години имат болки в кръста.

Има множество изследвания, които доказват,  че при ЯМР около 50-60% от хората БЕЗ болка в кръста имат  дискови протрузии и дегенеративни промени!

Лесно е за недобросъвестни специалисти да използват термини, които изобразяват състоянието в неблагоприятна светлина. Използването на такъв език може да остави отпечатък в съзнанието на пациента и да причини страх от движение, за да не навреди нещо на гръбначния стълб.

Като заключение можем да кажем, че болката в гръбначния стълб е сигнал за проблем, но това не означава веднага да тръгнем по образни изследвания, а да се доверим на мислещия специалист, защото е много лесно да бъдем наплашени как “повече не трябва да правите това и това”. От другата страна неглижирането на съществуващи проблеми с гръбнака може да доведе до трудно поправими проблеми.

 

Референции
1.Focusing on overdiagnosis as a driver of too much medicine. Brodesen J., et al. BMJ 2018 Aug 17

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH