Болка в рамото – Импинджмънт синдром

Болката в рамото понякога е доста остра и толкова силна, че човек не може да си вдигне ръката над нивото на главата, а дори и от по-надолу.

Голяма част от хората потърсили специализирана помощ от специалист при остра болка в рамото имат клинични признаци на притискане на структурите на раменната става (най-често сухожилия и бурси) в самата нея или възпаления на бурсите и на сухожилията на  мускулите стабилизиращи раменната става (т.н. ротаторен маншон).

Това може да е т.н. „субакромиален импинджмънт синдром” (англ. impinge – удрям, притискам) в областта  раменната става. В острата фаза той се характеризира с болка при движения на ръката най-често още под нивото на рамото.

Къде точно е импинджмънт-а (притискането)? Притискането се случва с/у предния ръб и долната повърхност на предната 1/3 на акромиона и коракоакромиалния лигамент. Понякога акромиоклавикуларната става е въвлечена, но не и външния ръб на акромиона.

В много издания “impingement”-а е описан, базирайки се основно на няколко положителни теста (Neer, Hawkins-Kennedy), но повечето автори не описват коя структура е притисната. Например острият субделтоиден/субакромиален бурсит е по-специфично определена диагноза, която дава информация, че бурсата е възпалена и отговорна за симптомите на пациента. Следователно, стратегиите за лечение изглеждат много неспецифични и многофакторни.

Импинджмънт синдромът има обаче голям социално-икономически ефект върху работоспособността на човека. Проблеми с проприорецепцията* (виж след статията) и моторния контрол на мускулите стабилизиращи раменната става (т.н. “ротаторен маншон”), локална структурна нестабилност вътре в самата раменна става, дегенеративни промени, динамична нестабилност на лопатката, слаби и скъсени мускули в областта на раменния комплекс са сред най-честите причини за притискане на структурите на раменната става (Фигура №1).

Импинджмънт синдромът като част от  мускулно-скелетните дисфункции е един от най-честите здравословни проблеми свързани с работното място, битовите дейности и спорта. Много често на хората от различни професии като автомобилни механици, електроспециалисти и др. се налага да работят през голяма част от деня с вдигнати ръце нагоре, което води до допълнителен стрес на структурите в раменната става!

Това е една от основните причини кинезитерапията  да бъде един от първите методи за консервативно лечение на импинджмънт синдром-а, като на първо място се цели намаляване на възпалението, дразненето и болката в областта на притискане и на второ място подобряване на координацията / баланса на мускулите работещи в областта на раменния комплекс с цел подобряване на вътрестваната кинематика.

Кинезитерапията е доказала на световно ниво, че когато бъде приложена навреме, постига значително подобрение при мускулно-скелетните дисфункции и в частност импинджмънт синдрома, което е научно доказано и обосновано, а също така и абсолютно необходимо лечение. Като под кинезитерапия не разбирайте просто “някакви упражнения”, а цялостен диагностичен и терапевтичен подход

От първостепенно значение е правилно снетата анамнеза от пациента и коректно изпълнена функционална диагностика за установяване на това кои структури са отговорни за болката (по OM Cyriax, Maitland и др.). От кинезитерапевтична гледна точка на първо място е овладяване на възпалението, отока и намаляването на болката в областта чрез поставяне на апликации от еластичен тейпинг метод,  и/или лазертерапия ( и други пасивни физикални методи). Това ще позволи следващия етап от лечението, а именно подобряване на обема на движение (кинематиката) в раменната става.

При остра болка и положителни изометрични тестове на мускулите е показано използването на дълбока транзверзална фрикция по методиката на Dr. James Cyriax. Тя се прилага най-често при увреди/раздразнения на сухожилията на ротаторния маншон и залавните им места в зоната раменната става.

След преминаване на острия период приложение намира мануалната терапия и по-точно ставно-мобилизационни техники от концепцията Мълиган/Мейтланд. Целта е подобряване на биомеханиката на раменната става и постигане на безболезнени движения при вдигане на ръката над нивото на главата. В следващото видео ще видите техника за самостоятелна мобилизация на раменната става с помощта на ластик и колан, която се изпълнява след преминаването на острата фаза.

Успоредно с това важна част от успешното дългосрочно лечение на проблемите в раменната става е подобряването на координираната дейност на ротаторния маншон локално в раменната става с цел центриране на главата на раменната кост, но и мускулите работещи за динамично стабилизиране / правилно функциониране на лопатката по време на движение, както и мускулите осъществяващи централната стабилност на тялото чрез координиране на вътрекоремното налягане и интегрираната стабилност на гръбначния стълб – диафрагмата, дълбоките стабилизатори на гръбначния стълб, мускулите на тазовото дъно, напречния коремен мускул (англ. transversus abdominis).

За постигането на това, важно значение имат принципите и техниките от проприоцептивно нервно-мускулно улесняване (ПНУ, PNF). (Фигура №2, 3) и принципите на динамичната невромускулна стабилизация (DNS по P.Kolar)

Фигура №1 Мускулна дейност в раменния комплекс. Показанa e посоката
на действие на мускулите от т.н. ротаторен маншон (Rotator cuff), които са важен
стабилизатор на раменната става при движения на ръката. Показанa e посоката
на действие на ромбоидните мускули (Romboids), Serratus Anterior, Trapezius,
които са важни стабилизатори на лопатката.

 

Фигура №2 Стабилизиране на раменната става с техниката “Ритмична стабилизация” от PNF. Личен архив Христо Димитров, Доктор. 2014г.

 

Фигура №3 Стабилизиране на лопатката с техники от PNF. Личен архив Христо Димитров, Доктор, 2017г.

Ако сте активен спортист и нямате болки в рамото вижте в следващото видео няколко техники за подобряване мобилността в раменната става

Видео №3 Топ упражнения за по-добра мобилност в раменната става

*Проприоцепция – собствено усещане за положението на тялото и неговите части в пространството. Проприоцептивните упражнения подобряват и помагат на способността на тялото да контролира позицията на увредени и травмирани стави.

 

 

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH