Зимни съвети при лимфедем

Зимата е тук със своите студени, мрачни дни, а препятствия като сняг, лед и минусови температури могат да донесат известен дискомфорт в ежедневието ни.

За хората с лимфедем обаче по-хладните зимни месеци може да означават по-лесно справяне и контролиране на това хронично състояние.

Край на някои сезонни предизвикателства

Хапещите и жилещи насекоми са далеч по-малка заплаха през студения сезон. В зависимост от това къде живеете, рискът от ухапвания от кърлежи или комари е почти нулева през зимата. Въпреки че тези вредители може да изглеждат като обикновени досадници за повечето хора, за страдащия от лимфедем те са потенциална опасност. Освен че се наранява кожата и се нарушава целостта и, чрез слюнката на насекомите проникват микроорганизми, токсини и ензими. Това може да причини локална или обща възпалителна и алергична реакция и да провокира оток или да го влоши значително (еризипел), ако вече съществува лимфедем.

Прегряването и слънчевото изгаряне също не са такъв голям провлем през зимата. Топлината и влажността, които затрудняват задължителното ежедневно носене на компресионното облекло през по-топлите месеци, не са толкова голям проблем сега. Заради по-малкия дискомфорт пациентите са по-стриктни при носене на компресия, което означава по-добър контрол на отоците.

Зимата обаче може да създаде свои собствени предизвикателства при хората с хронични отоци. И така, какви са най-добрите начини де се справите с предизвикателствата на зимата, като същевременно се възползваме от нейните предимства?

Обличайте се топло

Има доказателства, че екстремният студ, подобно на прекомерната топлина, може да влоши симптомите на лимфедем, като забави лимфния и кръвния ток в тялото. По същество, когато тялото се охлади, естествена  защитна реакция на организма е намаляването на притока на кръв към крайниците за да се запази телесната температура в по-централните части на тялото където са вътрешните органи. Забавената циркулация може да доведе до още по-лош дренаж на лимфата в засегнатите области и да увеличи отока. Ето защо през студените дни трябва да се обличате достатъчно топло и според нивото на активност.

Дрехите не трябва да са ограничаващи или тесни, без стегнати ластици, което може да влоши лимфедема. Обличането на многослойно облекло е добър начин да си осигурите адекватна топлина, особено при спорт и активност на открито, без дрехите ви да са прекалино стегнати и прилепнали.

Препоръчително е първият слой, който е в непосредствена близост до тялото да е специално термо бельо, а не памучно. Защо? Защо при натоварване човек се поти, памукът се мокри и задържа влагата до кожата, което може да доведе до преохлаждане. За разлика от него термобельото отвежда влагата и кожата остава суха.

Вторият слой дрехи (от вълна или полар) трябва да изолират от студа и да задържат топлината.

Най-външният, трети слой е якето. То трябва да е непромокаемо за да предпазва от влага и от вятър.

Котаго температурите спаднат не излизайте без ръкавици, особено при лимфедем на горния крайник – по този начин пръстите ви ще се останат топли и сухи.

Подходящи и безопасни обувки

Избирайте подходящи обувки –добре изолиращи от студа и влагата, но и достатъчно комфортни. Подходящи са меки обувки, с половин размер по-големи от номера на крака ви, без твърди вложки и прекалено стегнати връзки. В противен случай има риск от компресия на меките тъкани и увеличаване на отока. Обърнете внимание и на подметките. Те трябва да се достатъчно стабилни и да не се хлъзгат на леда, тъй като падането може да е изключително опасно за засегнатия крайник.

Продължавайте да се движите

Когато навън температурите спаднат и завали сняг, несъмнено е много по-лесно човек да си остане на топло вкъщи. Не забравяйте обаче че движението на тялото и дълбокото дишане са добър начин да се стимулира циркулацията не само на кръвоносната, но и на лимфната система.

Някои от зимните спортове като кънки на лед, хокей, сноуборд и ски не са особено подходящи за хора с лимфедем на долните крайници, поради по-големия риск от травми и наранявания. Оснен това при ските и сноуборда краката са фиксирани в една позиция, което означава постоянно статично натоварване на крайниците и затруднена моторика на лимфната система.

Други активности като скандинавското ходене (с щеки), разходка в планината или в парка, аеробни упражнения, йога, плуване, каране на велоергометър или кростренажор са подходящи и препоръчителни.

Независимо каква активност ще изберете, задължително преди това се консултирайте със специалист по отоци, който да ви даде насоки и препоръки спрямо индивидуалното ви състояние.

Редовните упражнения са изключително полезни при лимфедем, но трябва да са умерени с ниска интензивност, малка продължителност, и задължително да се практикуват с компресионно облекло.

Въпреки че е важно да продължите да се движите през зимните месеци, важно е също така да не прекалявате. Усещане за тежест, болка, опъване на кожата и подуване са признаци, за които трябва да следите, когато повишите нивото си на активност. Ако забележите притеснителни симптоми и те продължат повече от ден или два, консултирайте се със специалист.

Грижа за кожата

Грижата за кожата е съществена част от ежедневната борба с лимфедема и последиците от него.

През зимата, заради студа навън и сухия въздух на закрито  кожата може да стане много суха и сърбяща, и дори да се напука. Това изисква повече грижи и добра хидратация.

Важно е кожата в засегнатата зона ежедневно да се измива с хидратиращ сапун с неутрално pH, след което да се подсуши старателно и да се хидратира обилно с подходяща козметика, която да подобри еластичността на епидермиса и да го предпази от напукване. Обърнете особено внимание на кожните гънки – те трябва да се много добре почистени и подсушени, тъй като замърсяването, влагата и триенето създават риск от гъбични инфекции и разязвяване. Желателно е да се избягват козметични продукти с добавени аромати, оцветители и парабени, за да се намали рискът от дразнене и алергии.

Ежедневно оглеждайте крайниците си. Всякакви открити рани или изтичане от засегнатия крайник трябва да бъдат прегледани от медицински специалист възможно най-скоро. Инфекциите са чести при лимфедем и могат да се влошат бързо.

Насладете се на този красив сезон, но го направете разумно. Всеки сезон има както предимства, така и предизвикателства. Вие избирате върху кое да се фокусирате.

Вижте още: 6 летни съвета при лимфедем

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362815

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH