Как сами да изследваме мобилността на глезенната става?

Глезенната става или наричана по-кратко глезен е структурно е стабилна става. Независимо, че при спортни активности имаме чести навяхвания. Тя обаче има склонност към ограничаване на обемa си на движение по различни причини. Когато глезенът ни загуби мобилността си, това влияе и на останалата част от тялото. Стъпалото може да стане нестабилно и поради това естественият свод на стъпалото може да спада при спортни активности, а и не само.

Коляното, като междинна става в кинематичната верига на долния крайник също става нестабилно и има неправилна биомеханика при обичайните спортни активности като клекове и др. Когато клякаме коляното може да се позиционира навътре (да се съберат колената едно срещу друго)  и може да се получи т.н. медиален колапс.

При клекове, ако имаме нарушена мобилност на глезена, тялото се навежда напред, за да останем мобилни. Раменната става също може да се стресира при някои движения като „изхвърляне“ (англ. snatch).

За да изпълним напр. правилно клек или snatch , тялото ни има нужда от пълен обем на движение в глезенната става. По време на клякането, коляното трябва да може да се придвижи напред над пръстите на краката ни. Това движение на коляното напред се подсигурява от мобилността глезена, като движението в глезена се нарича дорзална флексия. Ограничението в това движение е ключов момент, от който тръгват някои проблеми на спортистите.

Как да проверите сами дали е мобилен глезена Ви?

Заставате срещу стена и измерете около 12,5 см разстояние от нея. Петата трябва да бъде в контакт с пода. След това се опитайте да достигнете стената с коляното.

Ако успеете да достигнете стената без да повдигнете петата и не усещате дърпане отзад на прасеца, имате нормална мобилност.
Ако не можете да достигнете стената без да повдигнете петата или коляното да се премести навътре, имате ограничен обем на движение в глезена!

Това е всичко от нас за днес. Благодарим ви, че бяхте с нас!

Ако сте харесали това видео, ударете един лайк. Ако искате де виждате още такива видеа – абонирайте се за канала ни и ни пишете в коментари.

До следващия път, а до тогава помнете – active body- active life!

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH