Клиничен случай : пълна противооточна терапия (МЛД и бандажиране) при лимфедем на долен крайник с давност над 30 години.

Клиничен случай : пълна противооточна терапия (МЛД и бандажиране) при лимфедем в на долен крайник, засягащ ходило, глезен, подбедрица и бедро, с давност над 30 години.
Анамнезата е снета по данни на пациента – М., жена на 53 години има оток на десния долен крайник, с давност над 30 години. Отокът е възникнал постепенно и бавно, като първоначално е бил по-малък и е обхващал само ходилото и глезена, но след серия от травми на глезена състоянието се е влошило. През годините се е подлагала на различни терапии, включително прием на диуретици, масажи, апаратен (пневматичен лимфен дренаж) , в резултат на което състоянието допълнително се е влошило – отокът се е разрастнал и е станал по твърд и плътен.

Към днешна дата отокът обхваща целия крайник – ходило, глезен, подбедрица и бедро. Големиат оток значително намалява подвижността в ставите и оказва негативно влияние върху качеството на живот. Пациентката съобщава и за чувство на тежест, опъване и дискомфорт в крайника.

При първото посещение в кабинета по кинезитерапия на 26.07.2021 беше свалена анамнеза и беше направен преглед, включващ оглед, палпация, сантиметрия и тест на Stemmer. Резултатите показват характерни за лимфедем промени:
Отокът е асиметричен т.е засяга само десния крайник;
Крайникът е деформиран в областта на глезенната става и има кожни промени – кожата е опъната, лъскава, суха и болезнена заради вътрешното напрежение на тъканите.
Отокът е твърд и е невъзможно да се повдигне кожна гънка в засегнатата зона;
• При повдигане на крайника и при покой отокът не спада;
• При натиск с палец в зоната за отока за 10-15 секунди (тест на Stemmer ) се образува хлътване което остава продължително
• Резултати от сантиметрия показват значителен оток в зоната на ходилото, глезенната става и до средата на подбедрицата.

Фиг.1 – Оток на долен крайник при лимфедем

Фиг.2 – Тест на Stemmer – при натиск с палец в зоната за отока за 10-15 секунди се образува хлътване което остава продължително.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare26,521
Глезенна става под глезените3121
Глезенна става –през пета3430,5
Подбедрица на 10 см под ръбана капачката3833
Колянна става3934
Бедро на 10 см над капачката4338

Таблица 1. – Резултати от сантиметрия при първо посещение

На база на анамнезата и тежестта на проява на симптомите определихме, че става въпрос за първичен лимфедем е във втори стадий – отокът е втвърден и при натиск с палец хлътването е по-малко. При повдигане на крайника и покой отокът спада незначително. Крайникът е леко деформиран и има кожни промени – кожата е зачервена, лъскава, суха.

Терапия
Тъй като пациентката живее в друг град и няма възможност да отсъства от работа за повече от седмица, направихме само 5 процедури пълна противооточна (деконгестивна) терапия (CDT) по системата на Dr. Vodder.
Поради много голямата давност на отока и твърде недостатъчното време за терапия целта при тази пациентка не е пълното намаляване на отока, а оптимално подобряване и запазване на състоянието и превенция на усложнения.
В края на терапевтичния курс са отчетени значимо намаляване на отока, подобряване на обема на движение в ставите, както и подобряване на субективното състояние – намаляване на чувството за болка, тежест и опъване.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare21,521
Глезенна става под глезените24,521
Глезенна става –през пета31,530,5
Подбедрица на 10 см под ръбана капачката3533
Колянна става3634
Бедро на 10 см над капачката4038

Таблица 2 – Резултати от сантиметрия след приключване на терапевтичния курс

Фиг3. Намаляване на отока на долен крайник след прилагане на пълна противооточна терапия

Терапията комбинира няколко метода:
• Ръчен лимфен дренаж (MLD) – специализирана техника, чрез която се стимулират лимфните възли и се предизвикват ритмични контракции на лимфната система, като по този начин се насочва и подобрява придвижването на застоялата в междуклетъчното пространство лимфна течност от увредената част на тялото към области, където лимфната система функционира нормално.
• Компресионно бандажиране – от пръстите до нивото на ингвиналната гънка – за да не се позволи на лимфната течност да се върне отново в зоните, от които е била изтласкана, и за да се подпомогне правилната моторика на лимфната система и за да се задържи ефектът от мануалния лимфен дренаж се прилага компресионна терапия чрез циркулярно поставяне намногослойни бандажни превръзки (текстилни еластични превръзки с различна ширина) и меки подложки под еластичните превръзки за по-равномерно разпределение на налягането.

Фиг.4 Компресионно бандажиране до ниво на ингвинална гънка

• Упражнения – комплекс от ежедневни физически активности, като започнахме с по-леко натоварване и постепенно го увеличихме, което дава възможност на лимфната система да се адаптира към по-интензивна активност. При извършване на активни и повтарящи се движения със засегнатия крайник, мускулните контракции играят роля на естествена мускулна помпа, която подпомага отичането на лимфната течност и намаляването на отока. Упражненията се изпълняват сутрин и вечер, задължително с поставено компресивно средство.
• Грижа за кожата – първоначално кожата на засегнатия долен крайник беше суха, опъната и изтънена, което я прави лесно ранима и склонна към гъбични и възпалителни процеси. На пациентката са дадени насоки за грижа за кожата – ежедневно измиване със сапун с неутрално pH, старателно подсушаване и обилно хидратиране с подходяща козметика без добавени аромати, оцветители и парабени. Препоръчително е през летните месеци да се използват слънцезащитни продукти с висок SPF-фактор (над 30-50), както и репиленти срещу ухапвания от насекоми.
• Компресионни чорапи –на пациентката е дадено предписание за носене на компресионен чорап (степен на компресия 3 и 4) до ниво на ингвиналната гънка.

 

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362 815

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH