Клиничен случай : пълна противооточна терапия (МЛД и бандажиране) при лимфедем в областта на ходило, глезен и подбедрица на крака.

Клиничен случай : пълна противооточна терапия (МЛД и бандажиране) при лимфедем в областта на ходило, глезен и подбедрица на крака.

Анамнезата е снета по данни на пациента – И.В , мъж на 29 години, студент в Англия. На 24.12.2020 година стъпва накриво с десния крак. Усеща болка, която на следващия ден се засилва, има оток и зачервяване в зоната на глезените и горната част на ходилото. През следващите дни пациентът прилага нестероидни противовъзпалителни, студени компреси и държи крака повдигнат, но симптомите не отшумяват.

На 06.01.2021 отокът е нарастнал значително и обхваща десния крак до средата на подбедрицата, кожата  е зачервена, болката е силна и постоянна. Освен локалната симптоматика на лице е и общо неразположение, температура и отпадналост.

Пациента постъпва за консултация в болница в Лондон. Направения преглед и образна диагностика не показват наличие на костни фрактури или сухожилни разкъсвания. След допълнителни изследвания и консултации със съдов хирург е поставена диагноза Първичен лимфедем.

На пациента е изписан перорален антибиотик по схема за овладяване на възпалителната симптоматика  и поради епидемиологичната ситуация с Covid-19  e изписан за домашно лечение. Тъй като през следващите дни симптомите не намаляват, е хоспитализиран за периода 14-19.01.2021г. и му е приложено интревенозно антибиотично лечение. Препоръчана му е противооточна терапия след отшумяване на острото възпаление.

При първото посещение в кабинета по кинезитерапия на 23.02.2021 беше свалена анамнеза и беше направен преглед, включващ оглед, палпация, сантиметрия и тест на Stemmer. Резултатите показват характерни за лимфедем промени:

  • Отокът е асиметричен т.е засяга само десния крайник;
  • Крайникът е леко деформиран и има кожни промени (фиг.1) – кожата е зачервена, лъскава, суха и болезнена заради вътрешното напрежение на тъканите.

Фиг.1 – Кожни промени и деформация на засегнат от лимфедем крайник

  • Отокът е твърд и трудно се повдига кожна гънка в засегнатата зона;
  • При повдигане на крайника и покой отокът спада незначително;
  • При натиск с палец в зоната за отока за 10-15 секунди (тест на Stemmer ) се образува хлътване което остава продължително време и изчезва едва след 4,5 минути.

Фиг. 2 – Тест на Stemmer

Резултати от сантиметрия показват значителен оток в зоната на ходилото, глезенната става и до средата на подбедрицата.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare27,8 см23,5 см
Глезенна става под глезените28 см24см
Глезенна става –през пета33,5 см31см
Подбедрица на 10 см под ръбана капачката37,5 см36 см
Колянна става39 см39 см
Бедро на 10 см над капачката50,5 см50,5 см

Таблица 1. – Резултати от сантиметрия при първо посещение

Според тежестта на проява на симптомите определихме, че лимфедемът е във втори стадий – отокът се втвърдява и при натиск с палец хлътването е по-малко, но остава продължително време.

Терапия

В рамките на един месец на пациента беше направен курс от 18 процедури  пълна противооточна (деконгестивна) терапия (CDT) по системата на Dr. Vodder. В края на терапевтичния курс са отчетени пълно намаляване на отока и възвръщане на нормалните обиколки на засегнатия крайник.

Десен кракЛяв крак
Ходило през os naviculare23,6 см23,5 см
глезенна става под глезените24 см24 см
Глезенна става –през пета31 см31см
Подбедрица на 10 см под ръбана капачката36 см36 см
Колянна става39 см39 см
Бедро на 10 см над капачката50,5 см50,5 см

Таблица 2 – Резултати от сантиметрия след приключване на терапевтичния курс

Фиг. 3 – Пълно намаляване на отока след приключване на терапевтичния курс

Терапията комбинира няколко метода: 

  • Ръчен лимфен дренаж (MLD) – специализирана техника, чрез която се стимулират лимфните възли и се предизвикват ритмични контракции на лимфната система, като по този начин се насочва и подобрява придвижването на застоялата в междуклетъчното пространство лимфна течност от увредената част на тялото към области, където лимфната система функционира нормално.
  • Компресионно бандажиране – за да не се позволи на лимфната течност да се върне отново в зоните, от които е била изтласкана, и за да се подпомогне правилната моторика на лимфната система и за да се задържи ефектът от мануалния лимфен дренаж се прилага компресионна терапия чрез циркулярно поставяне намногослойни бандажни превръзки (текстилни еластични превръзки с различна ширина) и меки подложки под еластичните превръзки за по-равномерно разпределение на налягането.

През първите 12 процедури правихме компредионно бандажиране на целия крак – от пръстите до нивото на ингвиналната гънка (фиг.4).

Фиг. 4 – компресионно бандажиране на цял крак при оток на глезенна става

Когато отокът намаля значително и лимфната система възвърна транспортната си функция продължихме с бандажиране до ниво на коляното (фиг. 5), с цел по-голям комфорт и по-добра активност на пациента в ежедневието.

Фиг. 4 – компресионно бандажиране при оток на глезенна става –  в поддържаща фаза

  • Упражнения комплекс от ежедневни физически активности, като започнахме с по-леко натоварване и постепенно го увеличихме, което дава възможност на лимфната система да се адаптира към по-интензивна активност. При извършване на активни и повтарящи се движения със засегнатия крайник, мускулните контракции играят роля на естествена мускулна помпа, която подпомага отичането на лимфната течност и намаляването на отока. Упражненията се изпълняват сутрин и вечер, задължително с поставено компресивно средство.
  • Грижа за кожата първоначално кожата на засегнатия долен крайник беше суха, опъната и изтънена, което я прави лесно ранима и склонна към гъбични и възпалителни процеси.На пациента са дадени насоки за грижа за кожата – ежедневно измиване със сапун с неутрално pH, старателно подсушаване и  обилно хидратиране с подходяща козметика без добавени аромати, оцветители и парабени. Препоръчително е през летните месеци да се използват слънцезащитни продукти с висок SPF-фактор (над 30-50), както и репиленти срещу ухапвания от насекоми.
  • Компресионни чорапи – след като лимфедемът беше овладян и отокът отстранен, на пациента е дадено предписание за носене на компресионен чорап (степен на компресия 3 и 4) първоначално ежедневно, а на по-късен етап при по-продължително натоварване, физически упражнения, дълго пътуване, стоене в право и седнало положение.

 

За контакти: Даниела Добрева – Димитрова, Кинезитерапевт 0885 362 815

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH