10 неща, които не трябва да правите, ако имате болка в сухожилията на долния крайник!

10 неща, които не трябва да правите, ако имате болка в сухожилията на долния крайник

1. Пълна почивка! Старата максима “използвай или го губиш” (англ. Use it or lose it) важи и при сухожилията. Ако вие не натоварвате сухожилието, което имате проблем то ще загуби на практика способността си да се натоварва. Просто, ако имате болка при натоварване тя не трябва да е над 4 (по визуално аналоговата скала за болка ВАС). Адаптирайте натоварването спрямо болката!
2. Лечение с пасивни физиотерапевтични процедури! Топлина, ултразвук, магнит и др. могат само временно облекчават болката. Всички процедури, които не подобряват способността на сухожилието да поема натоварване нямат дългосрочен ефект!
3. Поставяне на инжекция! Според качествените научни изследвания приложението на медикаменти чрез инжекция не е ефективно! Ако сухожилието не реагира на добре подготвена програма от упражнения то тогава прибягвайте до поставянето на медикаменти с инжекция!
4. Да не обръщате внимание на болката! Болка над ниво 4-5 не бива да бъде пренебрегвана при тренировка! Именно прогресивното повишаване на болката над ниво 4 е показателно, че в момента сухожилието не се натоварва правилно!
5. Да разтягаме / стречинг на сухожилието! Добавяки стречинг при увредено и поставено под максимална дължина сухожилие, ние добавяме компресионни сили, които не са подходящи в програмата за възстановяване, особено в стоеж.
6. Да масажирате сухожилието! Болката сама по себе в сухожилието ви казва, че то е възпалено и увредено, така че добавяйки някакъв масаж би довело до допълнително усложнение при натоварването на сухожилието. Тук обаче не говорим за специализираните транзверзални мекотъканни фрикции, а за класическо “размачкване”.
7. Да се притеснявате от резултатите от образните изследвания като ехографско изследване (УЗИ, Видеозон) или ядреномагнитен резонанс (ЯМР, англ. MRI). Доказано е научно, че дори на посочените по-горе изследвания да имате увреда на сухожилието и лекарят да ви препоръча да спрете натоварването, има начин увреденото сухожилие да толерира натоварвания без да има риск от понататъшна увреда (изометрични натоварвания, до болка степен 4 по ВАС и т.н.)
8. Да се тревожите за скъсване! Ако имате болка в сухожилието точно тя ще ви кара да намалявате натоварването в него. Между другото при повечето случаи със скъсване на сухожилието, пациентите не са имали болка, въпреки че е имало данни за увредена структура.
9. Да направите кратък период на рехабилитация! Обикновено истинското оздравяване на сухожилието отнема време и проследяване на процеса на възстановяване от физиотерапевт. Много често периодът на възстановяване трае 3 месеца, а в някои слуаи и повече.
10. Ако не сте разбрали кое натоварване не е добре за вашето сухожилие!. Това е натоварването тип “Пружиниране” – скокове, промяна на посоката и спринтиране! Дори натоварванията с тежести са по-подходящи от тези, каращи сухожилието да работи като пружина

 

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH