Митовете за болката в кръста!

В статията ще ви представим едни от най-известните митове за болката в кръста! Постарали сме се да ви представим и научна обосновка за някои от митовете, както и нашия практически опит!

Мит №1. Острата болка в кръста е краткосрочен проблем!
Мит №2. Мануалната терапия (мобилизация/манипуация) е най-доброто и ефективно средство за решение на проблемите в кръста!
Мит №3. Ултразвукът и електропроцедурите доказано помагат при възстановяване от болките в кръста!
Мит №4. Болката в кръста е причинена от възпаление!
Мит №5. Болката в кръста е причинена от артрит или артроза!
Мит №6. Трябва да намалите интензивните физическите активности и да го давате по-леко!
Мит №7. Трябва да спрете спортове като бягане, футбол, голф, тенис и т.н., за да нямате болки в кръста!
Мит №8. Болката в кръста е причинена от влага, промени във времето или стоене на течение (надуха ме :)))) )!

Мит №1. Острата болка в кръста е краткосрочен проблем! Това естествено не е точно така, защото според научно изследване на колеги физиотерапевти от Австралия (Machado G. 2017) ¹, една трета (33%) от пациентите имали остра болка в кръста през последната 1 година отново получават болки в кръста, като половината от тях са потърсили помощ от специалист.
Нашият опит в лечението на болката в кръста показва, че ролята ни като специалисти е да разясним детайлно на всеки един пациент какви са причините за болките му в кръста. Успоредно с терапията ние обучаваме нашите пациенти как сами да правят превенция на неправилни пози на тялото, които са основен фактор за появата на механичната болка в кръста. Оттук нататък ролята на самия пациент е изключително важна.

Мит №2. Манипулацията / мобилизацията помага в част от случаите при остра болка в кръста. Целта ѝ и на практика е да педотврати хронифицирането на проблемите в кръста. В голяма част от случаите обаче поради заемането на неправилни пози за дълго време пациентите получават болки благодарение на т.н. Постурален Синдром (по Cyriax, McKrenzie). В този случай манипулацията/ мобилизацията не е необходима, а е необходима специализирана програма от активности и упражнения, които да намалят стреса върху структурите на лумбалния дял! Пасивните манипулационни техники често правят “зависим” ² пациента от тях и често чуваме в кабинета следната фраза “Само да изпука и ще ме освободи кръста”.

Следва продължение…

Източници:

1. Machado G., Maher C., Ferreira P., Latimer J., Koes B., Steffens D., Ferreira M., Can Recurrence After an Acute Episode of Low Back Pain Be Predicted? Physical Therapy, Volume 97, Issue 9, September 2017, Pages 889–895

2. McKenzie R. Treat your own back. 7th ed. 2010

,

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH