Болка в тазобедрената става – Синдром на илиотибиалния тракт

В тази статия ще засегнем една от честите мускулно-скелетни дисфункции в областта на тазобедрената става, както при спортисти, така и при хора с недобра физическа активност – синдомът на илиотибиалния тракт ( англ. IT band syndrome).

Анатомия на илиотибиалният тракт (ИТ). Това е надлъжна фиброзна(стабилизираща) структура, която започва от тубекрула на иличаната кост на таза (tuberculum iliacum) и е продължение на мускула tensor fascia latae, като се залавя външно на коляното в/у голямо-пищялната кост (tibia). ИТ е стабилизираща структура, която подпомага коляното при разгъване (екстензия) и частично при сгъване (флексия).От практическа гледна точка ИТ функционира постоянно, за да стабилизира колянната става при ходене, тичане, планински трекинг и др.

Синдромът на илиотибиалния тракт представлява остра болкова симптоматика в областта на външната част на тазобедрената става, която може да се предава чак до коляното в зависимост от степента на увреда. Най- често се провокира при спортисти при претоварване (англ. overuse) която често се свързва със спортове като бягане, колоездене, вдигане на тежести и др.

При хора, които не са активни спортисти един планински преход може да провокира болка в илиотибиалния тракт и по-точно във външната част на тазобедрената става и външното бедро, което често се бърка с артроза на ставата.
В не редки случаи болката и повишената чувствителност се предава и надолу до коляното, което означава по-сериозна увреда.

Основните причини за синдрома на ИТ могат да бъдат както анатомични особености на човека, така и постоянното неправилно натоварване на структурата. Синдромът често засяга и хора, които имат слаба седалищна мускулатура, неправилна активация на седалищната мускулатура, както и други биомеханични дисфункции, започващи още от ходилото, т.е при хора, които не могат адекватно да стабилизират коленния комплекс и тазобедрената става при активности като ходене, тичане, катерене, клекове и др.

Проблемът с илиотибиалния тракт може често да бъде объркан с предадена болка от кръста, затова приложението на правилни тестове и историята на проблема са ключовови за диагостиката!

Какво е лечението?

Естествено лечението може да е локално (както се прави в повечето случаи), което винаги обаче може да неглижира основната причина за появата на синдрома на ИТ. На първо място е правилната функционална диагностика на проблема!!! Ако не отстраним компенсаторните модели на долния крайник често локалното лечение е с временен характер или е неуспешно.

Много добър ефект в рамките на няколко процедури има приложението на Дълбока Транзверзална Фрикция по Cyriax, както и изометрични и ексцентрични контракции на мускулатурата от външната страна на тазобедрената става

За контакти: Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия
Тел. 0887 544 955

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH