Травми на сухожилията

Тендинопатията или увредата на сухожилията от претоварване (при професии с еднообразни дейности) и преразтегляне (при спортни дейности) е често срещан проблем не само при спортисти, но и при хора с обичайни професии като счетоводители, IT-специалисти и др.. Тендинопатията може да се дефинира като “увреда на сухожилията от прекомерна или екстремна употреба”, което води до болка и ограничена функция на дадения телесен сегмент например лакът (при т.н “тенис лакът), сухожилие на капачката, ахилесово сухожилие.

Разкъсването на сухожилията (частично или пълно) също спада към травмите на сухожилията, но тук имаме нарушване целостта на сухожилието. В голям процент руптурите на сухожилията са предшествани от дегенеративни/дистрофични процеси, които често са последици от микротравми върху самото сухожилие (от често повтарящи се дейности и/или при спорт).
Тази предварителна промяна на сухожилието е предпоставка то да не може да понесе адекватно опъна от мускулите при мощни и резки контракции на съответните мускули.

Пример: често срещани разкъсвания на ахилесовото сухожилие и при бивши спортисти, които вече не са в професионалния спорт, но при игра на футбол могат да разкъсат ахилеса.

Употребата на анаболни средства също увеличава риска от тежки увреди на сухожилията(частични и пълни руптури), тъй като се нарушава физиоогичното съотношение мускул-сухожилие. Конкретната причина за скъсвания на сухожилията са резките максимални мускулни контракции при хвърляния, спринтове и др.

Каква е терапията? При неоперативната терапия (когато е показана) използваме пасивни модалности като високоенергиен лазер (HIL laser 7-15W), ударно-вълнова терапия (shock wave therapy). Не забравяйте активните упражнения. Те са свързани с изометрични и ексцентрични контаркции от адекватни изходни позиции на пациента, контролирани от специалист.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH