Спортни травми

Спортни травми

Функционална диагностика

Функционалната диагностика е процес, при който кинезитерапевтът / физиотерапевтът изследва, оценява мускулно-скелетната система(опорно-двигателния апарат) на пациента. На базата на строго определен план на изследването и на база на поставена от лекар – специалист (невролог, ортопед и др.) клинична диагноза се съставя план за необходимото лечение на пациента. Клиничната диагноза от лекар специалист се отнася за настъпила патология (болестни промени) в даден орган или система. На база на нея и успоредно с нея се прави план на изследване на функционалния, двигателния дефицит на пациента, който включва:

Анамнеза(история на проблема)

Оглед

Палпация

Изследване на движения

Специализирани тестове

Изследване на подвижността на ставите

Обем на движение в ставите

Резултати от образни изследвания (Рентгенови снимки, Компютърен томограф, Ядрено-магнитен резонанс).

Функционално изследване на лумбален дял вижте ТУК
Функционално изследване на раменна става вижте ТУК

По време на изследването кинезитерапевтът/ физиотерапевтът следи за проява на симптоми, чийто произход може да не е от мускулно-скелетната ситема. Това са т.н.”червени флагове” – симптоми, които насочват към други болестни промени и са свързани с други вътрешни органи. Тогава пациентът трябва да бъде насочен за консултация от друг специалист.

Функционалната диагностика е свързана и кореспондира с международната класификация за функционалността – ICF

Класически / Спортен тейпинг

Класическият тейпинг (Спортен тейпинг) или Нееластичен тейпинг е световно познат метод при лечение и рехабилитация на травми. Той широко се използва не само при лечение и превенция на травми, но и при мускулен дисбаланс, нестабилни стави, позиционни нарушения в ставите и др.

Нееластичният тейпинг е често използвана апликация в спорта, напр. за защита на структури чрез частична имобилизация. Първите адхезивни бандажи може би са били приложени в древния Египет, преди 3000 години. Montag и Lohfink въвеждат тейпинга и бандажирането през 1964 г. в немската здравна система.

Австралийският физиотерапевт Jenny McConnell въвежда нееластичния тейпинг в ортопедичната манипулативна терапия (OMT), първо за предна болка в коляното и дисфункциии в раменната става.Повече информация за Jenny McConnell може да видите тук: https://www.mcconnell-institute.com/

По време на лечението и рехабилитацията на травми класическият тейп цели да засили възстановяването на травмираните структури чрез стабилизация и протекция, както и недопускането на задълбочаване на травмата и стреса върху засегнатите структури.

Поставянето на класически тейпинг на травмираните меки тъкани (мускули, сухожилия, връзки) и стави намалява болката и подуването във фазата веднга след травмата до 48 час. Апликациите подпомагат стабилизиращите структури на ставите (връзки) като ги поставят в релаксирана позиция и така ги предпазват от по-нататъшно увреждане.

Класическият тейпинг играе важна роля при ограничаване на нежелано движение в дадена става, създава компресия в зоната на травмата като намалява отока и кръвоизлива и също така ускорява процеса на възстановяване без стресиране на вече увредените тъкани – мускули, сухожилия, връзки.

Класическият тейпинг е част от рехабилитационната програма при възстановяването след травма, където са включени и други методи и средства.

Кинезиотейпинг метод

Кинезиотейпинг е лечебен метод, чрез който се повлиява на определена част от тялото на човек да възвърне своята нормална функция чрез залепване върху кожата на еластичен тейп (самозалепваща се памучна лента). Получаването на положителни резултати от лечението с кинезиотейпинг зависи от:
На първо място от правилната оценка на състоянието на пациента, което да позволява поставянето на тейп на правилното място върху кожата, а на второ – от правилното поставяне на тейпа.

Изключително важно е терапевтът да подбере подходящото място за залепяне на лентата, правилната техника и посоката на поставяне на лентата.

Кинезиотейпингът има отличен ефект чрез поставянето му на кожата върху кръвоносната и лимфната система, фасцията (обвивката на мускулите), мускулите и ставите.
Върху кожата са разположени множество рецептори. Кинезиотейпингът влияе и чрез тях върху оздравителния процес на тялото.

Поставянето на тейпове (еластични памучни ленти) например върху хематоми и отоци от травми повлиява положително върху циркулацията на лимфата и кръвтакато намалява отока и подобрява отичането им в засегнатата зона посредством механично повдигане на кожата в областта на апликацията. По този начин кинезиотейпът осигурява допълнително пространство под кожата, което само по себе си подобрява циркулирането на различните телесни течности. Погледнато отгоре се вижда как кожата заедно със залепения отгоре й кинезиотейп образуват нагъвания, което се дължи на еластичността на лентата, която може да се разтяга от 0% до 100%.

Върху мускулите кинезиотейпинг метода има следните ефекти
– подобрява и подпомага работата на слаби и хипотрофирали мускули
– релаксира и отпуска мускули с повишен тонус, спазъм поради преумора, претренираност, пренатоварване
Кинезиотейпингът действа благоприятно и върху фасциите (обвивките на мускулите), които според последни проучвания са причина за появата на болки и отоци в зони на травми и пренатоварване на опорно-двигателния апарат.
Основните ефекти при лечение с метода върху ставите са:
– подобряване на биомеханиката на ставите
– намаляване на болката и отока
– подобряване действието на сухожилия и връзките в областта на ставите.

ВНИМАНИЕ! КИНЕЗИОТЕЙПИНГ МЕТОД СЕ ПРИЛАГА САМО ОТ СЕРТИФИЦИРАНИ ТЕРАПЕВТИ. КИНЕЗИОТЕЙПЪТ (ЛЕНТАТА) Е САМО ИНСТРУМЕНТ,С КОЙТО СЕ ПРИЛАГА КИНЕЗИОТЕЙПИНГ МЕТОДА! УПОТРЕБАТА Й ПО НЕПОДХОДЯЩ НАЧИН МОЖЕ ДА ВИ НАВРЕДИ!

Кинематик тейпинг метод

Автор на Кинематик тейпинг метода е физиотерапевта Джон Лангендоен.
Джон е преподавател по мануална терапия концепция Mейтланд (https://www.imta.ch/en/teachers/). Спортен физиотерапевт на корейския национален отбор по футбол по време на световните първенства през 2002 и 2006г. Физиотерапевт на руския национален отбор по хекей на лед 2005-2010г, Националният отбор на Иран по футбол 2009-2011, Мароко 2011-2012

Д-р Кензо Касе е пионерът на приложението на еластичния тейп в съвременната физиотерапия. Мускулно-скелетните проблеми при спортисти и неспортуващи хора започнаха да се подобряват по-бързо, по-ефективно и резултатът от лечението се запазваше по-дълго след появата и приложението на елстичния тейп. Откриването и развитието на еластичния тейп, приложението му и интегрирането в съвременната ортопедична мануална терапия (ОМТ) даде тласък на концепцията Кинематик тейпинг. Концепцията не използва принципите на приложната кинезиология

Кинематик тейпингът комбинира предимствата от приложението на тейп и по специално еластичен тейп в съчетание с принципите на функционалното изследване и терапия в мануалната медицина. Коминирането на тези принципи води до повишена ефективност на приложените апликации на кинематик тейпинг.
Аналогично на ОМТ в Кинематик тейпинг методът са интегрирани следните 5 основни стълба:

1.Клинчино мислене/разсъждение. Адекватно приложен анализ и съставяне на обективна хипотеза за откриване източника на болка и дисфункция, причиняваща неврологична дисфункция и/или мускулноскелетната дисфункция при пациента.
2.Тестуване. Приложение на обективни, валидни и адекватни тестове, насочени към откриване източника на болка, аналогично на тестуването в ОМТ.
3.Съчетание на апликации от кинематик тейпинг с пасивни мобилизационни/ манипулационни техники от мануалната терапия, както и активни упражнения.
4.Функционално приложение за най-слабите звена в нервно-мускулноскелетната верига, като след всяка апликация се прилага ретестуване на проблема.
5.Приложението на кинематик тейпинг трябва да намали болката, да подобри обема на движение в дадена става например, да подобри контрола върху движението

Какви са целите на приложение на кинематик тейпинг?

1.Подобрение на артериалния кръвоток (предложен за първи път в кинезиотейпинг метода), както и стимулация на лимфния дренаж (предложен за първи път в кинезиотейпинг метода).
2.Стимулиране на мобилизацията на сраствания след оперативни белези и др.
3.Релаксация на хиперактивни мускули.
4.Намаляване и превенция на болезнеността и раздразнението в мускула.
5.Улесняване на възстановяването на мускула
6.Намаляване на болката в дадена става, чрез ограничаване на движенията, провокиращи болка
7.Увеличаване на безболезнения обем на движение
8.Улесняване на безболезнения обем на движение при възстановяване от неврологични заболявания

Лазертерапия

Високоенергиен лазер Intelect HPL 7

Лазертерапията навлиза в медицината като терапевтично средство през 1970 година. Тя всъщност представлява насочена светлина, която е монохромна (т.е едноцветна) и има еднакви трептения на вълната. Технологията използвана във високоенергийния лазер HPL 7 (англ. High intensity laser; HIL) се базира на познатите във всяко едно ДКЦ в България нискоенергийни лазери(англ. Low level laser therapy; LLLT), но генерира много по-голяма изходна мощност (от 7 до 15 W (ватове)) и прониква много по-дълбоко в тъканите.
Това всъщност дава на увредените тъкани в тялото много повече фотони и енергия (от гръцки: φωτός – светлина), което скъсява времето за възстановяване и генерира топлинен ефект, който пък улеснява циркулаторните процеси, ускорява оздравителните процеси на тъканите и не на последно място бързо намалява болката в мускули, сухожили, стави и други части на мускулно-скелетната система при лечението на спортни травми (мускулни и ставни), както и при болка в кръста и много други.
Ние във Физиоактив разполагаме с последно поколение високоенергиен лазер на компанията Chattanooga Intelect HPL 7.
За повече информация за високоенергийните лазери вижте тук: https://www.high-intensity-laser.com/

Мануална терапия

Мануална Терапия – ефективно лечение на болки в гръбначния стълб и ставите в човешкото тяло.

Мануалната терапия е важна област и клон от медицината, чрез която се лекуват проблеми най-общо казано на опорно-двигателния апарат и произлизащите от него проблеми с периферната нервна система, каквито са болките във врата, кръста(лумбалната област), краката. Също така важен обект на мануалната терапия са ставите в човешкото тяло, както и травмите на крайниците, от които са провокирани болките и ограниченията в ставите и мускулите.

Мануалната терапия разполага с различни, но ефективни техники за повлияване на болката в човешкото тяло, свързана с проблеми в мускулно-скелетната система на човека.

Ставите в човешкото тяло са съставени от 2-3 ставни повърхности. Нито една от тях не съвпада напълно с другата, с която контактува. Физиологичните движения в една става са съчетания от плъзгане и въртене (ротация) на ставните повърхности (партньори). Например бедрената кост и подбедрицата образуват колянната става. Крайните им части, с които образуват колянната става и контактуват помежду си не съвпадат напълно. Възможно е по-най различни причини повърхностите да се разместят в рамките на т.н. „позиционна грешка”. Това би довело до болка при определено движение.

Основна цел на манулната терапия е да се отстрани тази „позиционна грешка”, чрез акцентиране върху плъзгателните движения в ставите. Казано по-друг начин да се „отблокира ставата”.

Спазват се няколко важни правила при използването на техниките от мануалната терапия.
– Конвексно – конкавно правило
– Правилна посока на мобилизационния натиск от страна на физиотерапевта.

Една от най-модерните и ефективни концепции в мануалната терапия е концепцията на новозеландския физиотерапевт Браян Мълиган, която е развита през 80-те години на миналия век.

Основното и важно правило, което различава концепцията на Браян Мълиган от другите класически мануални терапии е, да не се предизвиква болка при прилагането на техниките, независимо къде се прилагат – гръбначен стълб или ставите в човешкото тяло (раменна, колянна, тазобедрена стави, китка и др.). Когато техниките се изпълняват от терапевта, пациентът извършва движението, което му предизвиква болка. Например ако го боли кръста при навеждане напред, то пациентът прави точно това движение докато терапевтът прави съответната техника в областта на кръста.

По време на терапията специалистът извършва подходящите плъзгащи движения в даден сегмент на гръбначния стълб или периферна става, като се следи движението да не причинява болка на пациента (Фигура №1). Болковият симптом е индикация, че терапевтът не е намерил правилния план на лечение, правилния вид техника, точния сегмент на гръбначния стълб или, че техниките не са показани за този проблем.

Мануалната терапия по концепцията «Браян Мълиган» е една от най-сигурните за пациента (Фигура №2), при нея липсват характерните за другите концепции „изпуквания”, които често стряскат пациентите. Това не означава,че другите концепции за мануална терапия не са ефективни при лечение на дисфункции и болки в периферните стави и гръбначния стълб. За повече информация за концепцията на Cyriax прочетете ТУК. Каква е разликата между мобилизация и манипулация прочетете ТУК.

Механична тракция

Механичната тракция е част от лечението на болките в гръбначния стълб. За първи път е предложена от английския ортопед-хирург Д-р Джеймс Сириакс през далечната 1950г. Данни за използването на тракции и манипулации за лечение на проблеми в гръбначния стълб датират обаче още от времето на Хипократ. За повече информация вижте в “Лечение на болки в кръста чрез механична тракция:”

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH