Мобилност на глезена. Защо е необходима?

Глезенната става или наричана по-кратко глезен структурно е стабилна става. Независимо, че при спортни активности имаме чести навяхвания. Тя обаче има склонност към ограничаване на анатомичния (физиологичния) си обем на движение по различни причини. Когато глезенът ни загуби мобилността си, това влияе и на останалата част от тялото. Стъпалото отдолу става нестабилно и поради това естественият свод на стъпалото може да спада при спортни активности, а и не само. Коляното, като междинна става в кинематичната верига на долния крайник също става нестабилно и има неправилна биомеханика при обичайните спортни активности като клекове и др. Когато клякаме коляното може да се позиционира навътре и да се получи т.н. медиален колапс.

За да изпълним пълен / дълбок клек, тялото ни има нужда от пълен обем на движение в глезенната става. По време на клякането, коляното трябва да може да се придвижи напред над пръстите на краката ни. Това движение на коляното напред се подсигурява от глезена и се нарича дорзална флексия. Ограничението в това движение е ключов момент, от който тръгват  повечето проблеми на  спортистите.

Ако смятате, че можем да Ви бъдем полезни не се колебайте да се свържете с нас!

Христо Димитров, Доктор по кинезитерапия, Сертифициран терапевт по ортопедична медицина по методиката на Dr James Cyriax. Тел 0887 544 955

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH