Джон Лангендоен

Джон Лангендоен завършва бакалавърската си степен по физиотерапия в Ротердам през 1976 г. Работи в частна физиотерапевтична практика в Кемптен, Германия от 1988 г.

Придобива квалификация за ортопедична манипулативна физикална терапия (OMT) в следдипломна програма в Университета Къртин в Пърт, Западна Австралия през 1994 г. и завършва магистърска степен по управление на болката в Университета на Уелс в Кардиф, Великобритания през 2003 г.

През 1996 се сертифицира като преподавател в Международната асоциация на учителите в Мейтланд (IMTA) .

Джон Лангендоен е основател на немското дружество по мануална терапия/ Deutsche Verband für Manuelle Therapie (Maitland® Konzept) (DVMT) и председател на образователната му комисия до 2007 г.

Също така е председател на образователната комисия на Интердисциплинарния форум за кранио-лицеви синдроми (IFCFS) от 1996 г., включително лечение на болката с акцент към вегетативната нервна система.

През 2005 г. е назначен в Международния консултативен съвет на списанието за мануална терапия (Manual Therapy Journal) и става член на Комитета по стандартизация на Международната федерация за ортопедични манипулативни физикални терапевти (IFOMPT). На тази позиция той подкрепя глобално организации и университети за разработване на образователни програми за невро-мускулно-скелетна рехабилитация към стандартите на IFOMPT и е почетен професор в няколко университета.

Преподава OMT модули на английски, немски и холандски език с или без превод приблизително в 12 държави годишно. В България Джон Лангендоен проведе за първи път специализиран курс по Невродинамика в периода 08-10 Октомври 2021г

Като спортен физиотерапевт, Джон разработва система за скрининг и лечение на дисфункците на професионални спортисти, базирана на принципите на OMT и работи към клубни и национални отбори в тренировъчни лагери и турнири от 2002 г. Участва в 2 световни първенства по футбол с Южна Корея, 2 Олимпийски игри (Русия, Мароко), 1 Купа на Азия (Иран) и др.

В периода 2006-2009 г. разработва концепция за функционален тейпинг – Кинематик тейпинг, основана на същите принципи на OMT, както концепцията Maitland, а през 2009 г. е създадва Международната академия за кинематик тейпинг (IKTA) заедно с колегите му Тимо Тимпе и Сазегар. В момента IKTA предлага семинари на 4 континента на 10 езика и подкрепя изследванията. Първият курс по Кинематик тейпинг беше проведен в България през Октомври 2018г.

Издава Наръчник за самотейпиране, който е бестселър за 2012 г. в Германия и до момента е преведен на 8 езика. Въпреки организационната работа и научните изследвания, Джон се радва на клинична работа в своите съвместни практики „Therapy4U” или на път със спортни екипи.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH